Разбиха група, изнасяла културни ценности 10 г.

Разбиха група, изнасяла културни ценности 10 г.Трансгранична организирана престъпна група за износ на културни ценности е разбита при операция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сред задържаните при операцията, която се състоя вчера в няколко градове в страната, е и организаторът на групата, добавят от министерството.

 

Според информацията на разследващите групата е извършвала незаконни сделки и износ на културни ценности за аукциони в Германия и САЩ. Тя е функционирала повече от 10 години. Претърсени са 83 адреса в страната, от които са иззети над 1000 антични монети, сред които златни и сребърни, с различни датировка и номинал.

 

Повече от 1200 са конфискуваните археологически паметници – керамични съдове, апликации, пръстени, каменни оръдия на труда, метални и костни апликации, бронзови статуетки, както и тухла с печата на XI – Клавдиев легион. При претърсванията са намерени и иззети 10 металотърсача, осем компютърни конфигурации и документи. Общо задържаните са петима. Организаторът на групата е И.И. /52 г./ от Русе, съобщават още от МВР.

вестник Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *