Дянков: Преструктурираме бг-мисиите в чужбина

Дянков: Преструктурираме бг-мисиите в чужбинаВицепрезидентът и министър на финансите на България, който е на обиколка на българските общности в САЩ от 27 февруари до 6 март, се срещна с българи в щата Флорида в градовете Орландо, Форт Лодърдейл и Палм Бийч, предва БТА.

 

В деня на националния празник на България той отговори на въпроси на живеещи по света българи от студиото на българското интернетно радио „Отзвук“ в Палм Бийч. Предаването продължи час и половина.

 

Симеон Дянков отговори на въпроси за различни действия и инициативи на българското правителство, например за контрол върху цените на хранителните продукти, подобряването на пътната инфраструктура, борбата с корупцията и пакта за финансова стабилност.

 

Министър Дянков посочи, че новите технологии дават възможност за преброяване на българите в чужбина по интернет, което за първи път ще даде точни данни за емигрантските общности. „Това не само ще ни даде много по-добра възможност да знаем колко са българите в чужбина и къде са, а оттам нататък вече да се създават контакти с тези групи.

 

Имаме идея да създадем портал за българите в чужбина“, каза министърът. Той смята, че чрез този портал ще могат да бъдат осъществявани всички връзки с и между българските емигрантски общности по света.

 

Според казаното от министър Дянков по време на радиопредаването от Флорида, може да се очаква преструктуриране на българските посолства и консулства по света – закриване на консулства в места, където няма голяма нужда от техните услуги, и разкриване на консулства в места с големи български общности.

Става дума за големи държави, където живеещите там българи трябва да изминават големи разстояния, за да достигнат консулствата, като Германия, Испания, САЩ и Австралия, каза той.

Министърът бе запитан за таксите за издаване на лични документи в чужбина, които са по-високи от таксите, плащани от живеещите в България. Той потвърди, че законопроектът за българите в чужбина ще бъде готов до няколко седмици и ще бъде публикуван за обсъждане, предаде БТА.

 

Слушателите на „Отзвук“ питаха Симеон Дянков и бъдещето на атомната централа в Белене и дали България трябва да инвестира в нея. „Като финансист от самото начало съм задавал въпроса има ли смисъл държавата да финансира този проект, и съм казвал, и съм го отстоявал, и досега го отстоявам – твърдо не. Ако има смисъл този инвестиционен проект, както са твърдели в миналото, както твърдят руснаците, тогава да си намерят инвеститори и да го направят“, отговори Дянков. „Важно е държавата да не се ангажира със собствен ресурс“, подчерта той.

 

Днес Симеон Дянков ще бъде във Вашингтон, където ще изнесе лекция в политическата фондация „Херитидж“ и ще участва в прием на българското посолство по случай националния празник на България 3 март.

вестник Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *