Д-р Йордан Войнов: Близо 3 000 служители следят за качеството на храните

Д-р Йордан Войнов: Близо 3 000 служители следят за качеството на хранитеКачеството на храните предизвика сериозни дискусии през последните седмици. Това ни накара да потърсим мнението на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

 

 

 

Г-н Войнов, преодоляна ли е опасността от разпространението на шап у нас окончателно?

– Към момента са взети всички необходими мерки, за да се предотврати разпространението на заболяването. От взетите повторни проби на животни в районите около двете огнища нито една не е положителна, което е успокоително. Дори на заседанието на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към Европейската комисия беше решено да отпаднат ограничителните мерки за областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и по-голямата част от Бургаска област. Така забраната за движение на възприемчиви към шап животни и суровини от тях остава само за общините Царево и Малко Търново, на чиято територия са огнищата на заболяването и за граничещите с тях общини Созопол, Приморско и Средец.

Решението бе взето именно с мотива, че сме предприели бързи и адекватни мерки, за да предотвратим разпространението на заболяването. Това е много висока оценка за нашата работа, тъй като отговорността за опазването на границите на целия Европейски съюз от опасни болести по животните е изцяло наша и ние се отнасяме изключително сериозно към тази задача.

Какви мерки се вземат, за да няма ново огнище на болестта?

– Най-важното е, че всички животни при транспорт трябва да имат съпроводителни документи, от които трябва да стане ясно какъв е произходът им. Това е основно правило, което е в сила дори когато няма шап. Карантината около огнищата още е не е вдигната, защото е необходимо да мине определен период от време, за да сме сигурни, че няма опасност.

Обезщетени ли са вече всички хора, чиито животни бяха умъртвени заради шапа? Колко общо струва това на бюджета?

– Да, всички обезщетения в с. Кости и Резово  са изплатени. Общо сумата е близо 500 000 лв. Цялостно за борбата с шапа от държавния бюджет ни отпуснаха 1.5 млн. лв., но това са средства, които покриват не само обезщетенията, но и много други разходи – дезинфекции, изграждане на контролни пунктове, консумативи за неколкократни изследвания и др.

Започнаха ли нощните проверки на хлебозаводите, както обеща земеделският министър Мирослав Найденов?

– Проверките започнаха по цялата верига зърно – брашно – хляб. Инспекторите контролират, когато съответните обекти работят, така че да – в този смисъл може да има и нощни проверки на хлебозаводи, ако произвеждат през тъмната част на денонощието.

Докъде стигнаха разработките за новия стандарт за хляба? Кога ще бъде готов?

– Вече беше сформиран експертният съвет, в който влизат представители на хлебопроизводителите, експерти, технолози, научни работници и др., който ще разработва стандартите за хляба. Предстоят много срещи още, за да създадем стандарт, който да работи и който да има одобрението на всички страни. Надявам се до две-три седмици да имаме готовност да приключим с тази работа.

Какви мерки ще въведе Агенцията по храните, за да не се допуска повече внос на зеленчуци, пълни с пестициди?

– В момента Агенция „Митници“ не освобождава пратки със зеленчуци от Йордания, докато не вземем проби и не получим лабораторно доказателство, че продуктите са безопасни за консумация. Предупредили сме и Европейската комисия за зеленчуците от Йордания. Има и европейски регламенти, според които се изследват зеленчуците от някои трети страни. Асоциацията на търговците ще има вътрешен мониторинг и ще праща собствени проби в акредитирани лаборатории.

Колко лаборатории за изследване на качеството на храните работят в момента у нас?

– В момента у нас работят 16 лаборатории в структурата на Българската агенция по безопасност на храните. Извършихме подробни анализи, за да избегнем дублиране на дейностите им и редуцирахме тези, които се припокриваха. По този начин оптимизирахме работата им и ще спестим средства, които ще можем да вложим в по-модерно оборудване и разширяване на капацитета.

Формиран ли е окончателно щатният състав на Агенцията по храните? Каква част от вашите сътрудници са в София и колко са, работещите в страната?

– Щатният състав на Агенцията е 2 998 човека, от които около 250 ще бъдат в Централното управление, а останалите ще работят в 28-те областни дирекции и  лабораториите.

Каква част от приходите, които ще получавате от санкции ще остават в агенцията и колко от получените средства ще отиват в държавния бюджет?

– Приходите от имуществени санкции и глоби според Закона за Българската агенция по безопасност на храните се класифицират като собствени приходи. Това са част от средствата, с които чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните се осигуряват финансовите средства за дейността на Агенцията.

money.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *