Заеми за малки предприятия и новосъздадени фирми в Европа

Заеми за малки предприятия и новосъздадени фирми в ЕвропаЕвропейският механизъм за микрофинансиране „Прогрес“ улеснява достъпа на малки новосъздадени фирми до кредити и възможности за развитие.

Новите фирми се нуждаят от пари, за да започнат работа. Но начинаещите предприемачи могат да срещнат трудности при получаването на банков заем по различни причини – понеже им липсват активи, защото са безработни или пък имат лоша кредитна история.

Европейският механизъм за микрофинансиране „Прогрес“ улеснява собствениците на малки предприятия да получат средствата, необходими им за започване на бизнес или за разрастването му. Около 99 % от новосъздадените фирми в Европа са микро или малки предприятия, а една трета от тях са създадени от хора, които преди това са били безработни.

Програмата на ЕС не финансира пряко новосъздадени фирми. Вместо това тя помага на доставчици на микрофинансиране да отпускат малки заеми (под 25 000 евро) на новосъздадени фирми или на предприятия с персонал под 10 души.

За да получат подкрепени от програмата заеми, предприемачите и собствениците на малки предприятия трябва да се свържат с участващ в нея доставчик на микрофинансиране или посредник в тяхната страна.

Досега посредници в Нидерландия, Белгия и България са подписали споразумения с Европейския инвестиционен фонд, който управлява програмата от името на Комисията и на Европейската инвестиционна банка.

Qredits, базиран в Нидерландия посредник, е фондация с нестопанска цел. Тя обръща повече внимание на бизнес потенциала, отколкото на историята на предприемачите или на трудностите им в миналото. Желаещите да получат средства могат да кандидатстват за заем, ако имат изпълним бизнес план.

Новосъздадената белгийска компания microStart помага на предприемачи в региона на Брюксел, а българската „Микрофонд“ е насочена към хората в селските райони, включително към ромските общности.

В процес на договаряне са споразумения с доставчици на микрофинансиране в други страни от ЕС.

Програмата за микрофинансиране е в унисон с „Европа 2020„, стратегията на ЕС за растеж и заетост, чиято цел е повишаване на степента на заетост до 75 % и избавяне на 20 млн. души от бедност до 2020 г.

Още за програмите на ЕС за микрофинансиране

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *