Разпит в български съд посредством видеоконферентна връзка

Разпит в български съд посредство видеоконферентна връзкаЗа първи път Софийският градски съд осъществи разпит на свидетел от чужбина чрез видеоконферентна връзка.

Естонката Сирет Пук даде показания по делото за двойното убийство пред дискотека „Соло“, извършено през 2009-та година. Във фаталната нощ тя е правила компания на подсъдимия Илиян Тодоров. Свидетелката си спомни, че действително Тодоров е размахвал нож, който е бил скрит от охраната на заведението в дамската чантичка на негова приятелка.

Дълго отлаганият разпит на свидетелката Пук продължи повече от 3 часа, поради лошия превод от двете страни. Все пак тя разказа, че след като си тръгнали от дискотеката, високо момче се приближило до тяхната компания и последвал спор. Тя се уплашила и се отдръпнала от каращите се, а впоследствие видяла как Илиян Тодоров размахва нож, а едно от други момчета лежи на земята. Уплашена, естонката се прибрала с още няколко нейни сънародници с такси. По-късно Тодоров се свързал с нея и я помолил да продължат разговора си в скайп. В чата Тодоров казва на приятелката си от Естония, че „каквото и да се случи, беше при самозащита“. Момичето подчерта, че до този момент не е говорила с полицията по този въпрос.

Чрез видеовръзка трябваше да бъде разпитан и друг свидетел от Естония – Расмус Рейтау, който също е присъствал на сбиването в злополучната нощ. Неговият разпит обаче ще бъде в сряда.

На 18 април 2009 г. пред дискотека „Соло“ смъртоносно бяха намушкани 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на Националния отбор по хокей на лед, както и 24-годишният Васил Александров. Трето момче – Кирил Димитров, беше тежко ранено.

Източник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *