САЩ ни хвалят за акциите срещу бандити

САЩ ни хвалят за акциите срещу бандитиПо-ефективен надзор над полицаи и съдии, препоръчва доклад на Държавния департамент.Българското правителство демонстрира политическа воля за борба с организирани престъпни групи и е започнало множество дела срещу високопоставени фигури от престъпния свят, това се посочва в доклад на Държавния департамент на САЩ.

 

Отбелязва се, че правителството на САЩ ще продължи активно да подкрепя усилията на България да заздрави своето антикорупционно законодателство.

 

Значително постижение е, че България се е превърнала в международно уважаван партньор в борбата с престъпността и показва желание да участва и води международни разследвания. Прогресът в тази сфера доведе до значителни резултати – заловени големи количества наркотици и арести, както в България, така в целия регион.

 

Около 110 кг хероин са конфискувани извън България вследствие на дейността на българските служби, а ГДБОП е помогнал и за конфискуването на 223 кг кокаин. Като цяло, обаче, общото количество заловени наркотици е спаднало, но според българските служби това се дължи и на намирането на алтернативни канали поради затягането на мерките за сигурност преди влизането на България в шенгенското пространство.

 

Корупцията остава сериозен проблем в съдебната власт и полицията. Въпреки някои реформи, съдът и прокуратурата постоянно получават ниска оценка на общественото доверие.

 

В доклада на Държавния департамент се изтъква, че е необходим по-ефективен надзор на полицията и съдебната власт, за да се гарантира, че виновните в компрометирането на разследвания на свой ред се разследват и изправят пред съда.

вестник Стандарт

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *