Шестима мъже, за които е имало европейски заповеди за арест, са задържани при операция на ГДБОП

Шестима мъже, за които е имало европейски заповеди за арест, са задържани при операция на ГДБОПАкцията е насочена срещу престъпна група, занимавала се с източване на чужди банкови сметки. Претърсени са 25 адреса на територията на Силистра, София и Варна, намерена и иззета е голямо количество техника за манипулиране на банкомати.

 

Спецакцията на ГДБОП и колегите им от ОДМВР-Силистра е проведена днес под ръководството на Окръжната прокуратура в крайдунавския град. Тя е насочена към неутрализиране на организирана престъпна дейност за източване на банкови карти от български граждани в Република Чехия и други страни от Европейския съюз.

 

Операцията е предшествана от задълбочен анализ на информационния обмен между правоохранителните органи в България и страните от Европейския съюз. Установено е, че в Силистра и региона е концентрирана голяма част от активния престъпен контингент, засичан при международни разследвания за източване на чужди банкови сметки с фалшиви карти. За осем от лицата вече имало издадени европейски заповеди за арест от Република Чехия  – шестима от тях са от Силистра, а другите двама от София и Варна.

 

Операцията е стартирала рано тази сутрин, когато едновременно били атакувани адреси в Силистра, Варна и София. Проверени са общо 22 лица. Задържани са четирима силистренци – В.В. (39 г.), В.А. (38 г.) и О.А. (24 г.). Д.Д. (22 г.), столичанинът Т.М. (30 г.)  и С.С. (36 г.) от Варна. И срещу шестимата има европейски заповеди за арест, издадени преди около три месеца от Чехия. Те са предадени на прокуратурата, като след произнасяне на съда предстои екстрадирането им в Чешката република.  Продължава издирването на останалите двама – на този етап е установено, че единият пребивава на територията на Белгия.

 

Други четирима силистренци – Л.П. (27.), С.П. (29 г.), С.Д. (29 г.) и Я.Й. (30 г.), съпричастни към този вид престъпна дейност, са задържани за срок от 24 часа.

 

Претърсени са 25 адреса – 23 от които в Силистра, по един в София и Варна. Там антимафиотите са открили и иззели голямо количество компютърни конфигурации, преносими компютри, флашпамети, електроника за манипулиране на банкомати, микрокамери, банкови карти, четци и батерии с електронни компоненти, заготовки на „усти”, лайсни и друга „декорация” за АТМ устройства.

 

Открити са още газов пистолет и въздушна пушка, преработени в бойни, наркотични вещества – кокаин и канабис, фалшива шофьорска книжка, 4 бележника със записки за незаконно лихварство.

 

Работата по разследването на случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *