Борба с компютърните престъпления

Нов орган на ЕС ще сигнализира за възникващи заплахи и ще помага на следователите да идентифицират киберпрестъпници. Около един милион души стават жертви на компютърни престъпления всеки ден. Не виждаме извършителите и те често остават ненаказани. ЕС планира да се заеме с този проблем чрез нов Европейски център по киберпрестъпност, който ще предупреждава страните от Съюза за сериозни заплахи и ще насочва вниманието им към слабости в техните средства за онлайн защита. Той също така ще идентифицира престъпни мрежи и сериозни нарушители и ще оказва помощ по време на разследвания.

Центърът ще използва информация, която е обществено достояние, както и данни от предприятията, полицията и научните среди, за да подпомага следователите, прокурорите и съдиите в борбата с компютърните престъпления. Всеки може да бъде жертва на киберпрестъпността. Тя включва:

– кражби на самоличност в интернет;

– компютърни измами;

– измами с кредитни карти;

– сексуална експлоатация на деца;

– присвояване на профили в интернет;

– атаки срещу публични или частни ИТ системи.

Този тип престъпност се увеличава. Около 600 000 профила във Facebook биват блокирани всеки ден след хакерски атаки. Само в Белгия измамите в интернет са нараснали от 4000 случая през 2008 г. до над 7000 през 2010 г. В Обединеното кралство кражбите на банкови данни са скочили с 207 % между 2008 г. и 2009 г.

Предприемането на мерки срещу киберпрестъпността ще доведе до повишаване на доверието в електронното банкиране и онлайн резервациите и ще позволи спестяването на милиони евро – в проучване от 2011 г. загубите, причинявани от компютърни престъпления в световен мащаб, се оценяват на 85-291 млрд. евро.

За съжаление в момента много малка част от извършителите са залавяни.

Общоевропейският характер на центъра ще позволи информацията за заплаха в дадена страна да достига бързо до останалите страни от ЕС. Ако някой в Литва съобщи за незаконно проникване в своята банкова сметка, бързо може да бъде направена връзка с подобни случаи навсякъде – от Гърция до Ирландия, което ще даде възможност на центъра да уведоми незабавно всички страни от ЕС за заплахата.
Центърът също така ще отговаря на технически и криминалистични въпроси от следователи, прокурори и съдии.

Центърът ще се намира в Хага и ще е част от Европейската полицейска служба – Европол, която първо трябва да одобри предложението.

Повече за компютърните престъпления и мерките на ЕС срещу тях

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *