България и Великобритания подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика

Меморандум за сътрудничество в областта на труда и социалната политика подписаха днес в Лондон министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Марк Хобън.

С подписания документ двете страни изразяват желание за сътрудничество в областите на заетостта, намаляването на младежката безработица, пенсионната система, социалното подпомагане, социалният диалог и др. Съвместната дейност на двете институции ще се реализира чрез обмен на нормативни актове и разменени посещения на експерти за обмяна на добри практики. С цел реализацията на Меморандума двете страни ще подпишат двегодишна Работна програма за сътрудничество, включваща конкретни мероприятия и времето им на провеждане.

По време на разговора с британския си колега министър Младенов изрази задоволство от съвместната работа между Службата по трудови и социална въпроси към посолството на България и експертите от Департамента по заетостта и пенсиите по решаване на проблеми в прилагането на ограничителния режим за достъп до британския пазар на труда. Той подчерта, че за по-малко от година МТСП подписа две споразумения с институции от Великобритания в областта на труда и социалната политика. По време на разговора министър Младенов обсъди забавянето при издаването на разрешителни за работа на български студенти. Утре министър Хобън ще има специална среща с министъра по миграцията на Обединеното Кралство Марк Харпър по този въпрос, който вече е обсъждан между българското и британското правителство. Министър Хобън изказа подкрепа за проведената информационно-трудова борса за студенти в Лондон и подчерта, че всяка икономика, включително и българската, има нужда от високо квалифицирани специалисти.

Работното посещение на министър Младенов в Лондон продължи със среща с министъра в Департамента на бизнеса, иновациите и уменията Джо Суинсън. По време на срещата министър Младенов акцентира върху подписания през февруари Меморандум за сътрудничеството между двете институции. Министър Суинсън изрази готовност за продължаване на сътрудничеството с МТСП, започнато от предходния министър, и за засилване на съвместната работа. Министър Младенов получи благодарност от колегата си за подкрепата на България за директивата, свързана с квотата на жени в управителните съвети на публичните дружества.

По време на срещите си министър Младенов отправи покани към двамата си колеги за работно посещение в България. Датата, около която се обединиха, е началото на следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *