Чуждите специалисти у нас с 1600лв. заплата

С гласуваните промени на второ четене в Закона за трудова миграция, депутатите приеха висококласифицираните специалисти, от държави извън Европейския съюз, да бъдат наемани с възнаграждение не по-ниско от две средни заплати за страната и то по ускорена процедура.

Средната заплата за 2015г. у нас е 790лв. Това означава, че чуждите специалисти ще получават най-малко 1600лв. възнаграждение. Те ще получат синя карта от МВР, с която ще могат да пътуват свободно със семействата си в ЕС.

Първоначално се предвиждаше да бъде записано в проектозакона заплатите на чуждите специалисти да са в размер минимум на 3 средни заплати, за да е още по-атрактивно, но това предложение беше отхвърлено и от работодателските организации.

Премахнато беше изискването за т.нар. пазарен тест- това означава, че се прави проверка дали за съответния пост няма подходящ български гражданин. Тази процедура с момента отнема 15 дни. Издаването на синя карта от МВР, обаче, остава с непроменена процедура.

Министърът на труда ще трябва да утвърждава списък с професиите, за които ще може да се провежда ускорено наемане на чужденци от страни извън ЕС всяка година. В списъкът за тази година са включени 10 професии само от IT сектора.

Крайният срок за въвеждане на директивите е 21 май 2016г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *