Даряваната храна не се облага с ДДС

Народното събрание прие единодушно на второ четене законопроект за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност. Тази храна няма да се облага с ДДС.

До сега, търговците изхвърляха храната с изтичащ срок на годност, тъй като това им беше по-евтино, вместо да я дарят. Според вносителите на промените в закона, това ще мотивира търговците да даряват храната с изтичащ срок, вместо да я унищожават.

Приетите промени в закона гласят, че храните, чийто срок на годност изтича до 30 дни, ще могат да бъдат дарявани, като същите няма да се облагат с ДДС. Освобождаването от данък ще става по процедура, в която участие ще имат три министерства и още няколко институции, за да няма злоупотреби.

Храните, които търговците ще могат да даряват, ще бъдат описани в списък, който ще се изготвя от Българската агенция по безопасност на храните и ще се одобрява от министрите на земеделието и на финансите. Стоката ще трябва да е с маркировка „дарение, не подлежи на продажба“, а търговецът или производителят трябва да нямат непогасени задължения към държавата през последните две години.

Беше прието и още едно ограничение – общата стойност на предоставените на хранителна банка дарения от дадена верига да не надхвърля 0.5% от оборота й, направен от продажбата на хранителни стоки за съответната година.

Хранителната банка ще бъде операторът, който ще получава и дарява храните. За тях ще има също по-строг режим. За да осъществяват дейност те трябва да имат издадено разрешение от БАБХ. Едно от условията е да са неправителствени организации и да имат складове в не по-малко от 20% от областите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *