Диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление за различните категории моторни превозни средства

Въвеждат се диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление за различните категории моторни превозни средства. Това стана с гласуваните от парламента на второ четене промени в Закона за българските лични документи.

Срокът на валидност на свидетелството за управление за категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ става 10 години, а за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E – 5 години. Срокът на валидност на свидетелството на лица с трайни увреждания остава до 5 години. Сега срокът на валидност за всички категории е 10 години, а на лица с физически недостатъци – до 5 години.

Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г., а до тази дата се прилагат сега съществуващите правила. Свидетелството, по-известно в обществото като шофьорска книжка, ще съдържа отличителния знак на България, отпечатан в негатив в син правоъгълник и ограден с дванайсет жълти звезди. Променят се сроковете на шофьорските книжки за категория С – превоз на товари, и за категория D – превоз на хора.

Това изискване е залегнало в европейска директива. За всички с категории C и D, които подновят шофьорските си книжки до 19 януари 2013 година, срокът ще е 10 години, както е сега. Когато категориите са две и една от тях е професионална – след 19 януари 2013 г. срокът на свидетелството за управление ще е пет години. Допуска се възможност едно лице, което има две категории да се откаже от едната. От МВР съобщиха, че в страната има над 300 000 свидетелства за управление на МПС с изтекъл срок на валидност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *