Договорите за покупка на фирма влизат в регистър

Така длъжностните лица в Агенцията по вписванията ще получат достъп до тях

Договорите за прехвърляне на дружествени дялове и търговски предприятия, документите за избор на управител и пълномощните, свързани с тях, да влязат в информационната система на регистъра на нотариусите. Така длъжностните лица в Агенцията по вписванията ще получат достъп до тях. Това е една от идеите срещу кражби на фирми, която може да влезе в сила още тази година. Предложението е обсъдено на среща между Агенцията по вписванията, Нотариалната камара, съдии по вписванията и др.

Сега към Нотариалната камара действат регистър на пълномощните, свързани с имотни сделки, на оттеглените пълномощни и на завещанията.

„С промяна в наредбата за архивите регистърът може да се доразвие. Но имаме и други предложения. Нотариусите биха могли да удостоверяват протоколите, с които се вземат решения за смяна на управител и за прехвърляне на дялове“, каза за „Преса“ Красимир Катранджиев, председател на Нотариалната камара.

Преди дни публично достояние стана една от най-наглите кражби на фирми у нас. С фалшиви документи бе прехвърлена собствеността на дружеството „Агро-бел 2001“. Фирмата има активи за 25 млн. лв. и обработва 70 000 дка земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *