Достъп до документите на ЕС : необходима е повече прозрачност

Достъп до документите на ЕС : необходима е повече прозрачност - право, счетоводство, правна информация, закон, лекцииИма още какво да се желае по отношение на прозрачността на европейските институции, смятат евродепутати. „Нуждаем се от по-добър достъп до документите на ЕС, това е един от централните въпроси на нашата демокрация“, подчерта британският депутат от групата на Социалистите и Демократите Michael Cashman на специалното изслушване, посветено на достъпа до документи на ЕС, организирано от Комисията по граждански свободи и правосъдие.

Участниците в изслушването обсъдиха приложението на европейския регламент от 2001 година, който призовава за публичен достъп до документи на Европейския парламент, Европейския съвет и Комисията.

Според някои от изказалите законодателството не е в съответствие с Конвенцията на ООН от Aarhus, която се отнася до достъп до информация и която е ратифицирана от ЕС през 2005 година.

В нея са предвидени някои изключения при предоставянето на информация, като например защита на икономическата политика, някои правни въпроси и разследвания.

Според Anaïs Berthier от ClientEarth Европейската комисия систематично използва максималното удължаване на срока за отговор, а понякога въобще не отговаря. Когато хората се обръщат към съда, за да получат необходимата информация, това коства прекалено много време и пари.

По думите на евродепутатката Anneli Jäätteenmäki (АЛДЕ, Финландия) необходима е не само промяна в законодателството, но и в нагласата на хората. Едно от предизвикателствата е, че за да се подобри достъпът до документите на ЕС са необходими повече средства.

Как да получите достъп до документи на ЕС?

– с писмено заявление за достъп до документ, то трябва да бъде обработено в рамките на 15 дни;

– директен достъп до електронния формат, европейските институции би трябвало да предоставят достъп до документи на своите уеб страници;

– институциите би трябвало да осигуряват достъп до регистър с документи;

– публикации в Официалния вестник на ЕС

Любопитен факт: базата данни със законодателството на ЕС се обновява ежедневно и всяка година се добавят около 12 000 нови документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *