Досъдебно производство е образувано срещу двама плевенчани, изготвяли неистински документи

Случаят е разследван от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР-Плевен

Двамата плевенчани – на 45 и 47 години, „влезли в бизнеса” с изготвяне на фалшиви документи от около два месеца. Оттогава те били и в полезрението на разследващите.

Спецполицаите установили, че мъжете работели заедно, свързвала ги и идентичната им биография – криминално проявени за съставяне на неистински официални документи и преправяне на съдържанието им. Те изготвяли дипломи за основно и средно  образование от различни училища предимно от областите Плевен и Враца. Свидетелствата за висше образование били най-вече от икономически институти. Цената на различните фалшификати варирала в зависимост от тяхното съдържание – дипломите за основно образование търгували по 30 лева, а за по-високите степени достигали до 150 лева, констатирали криминалистите. Клиентите и пазарът им били из цялата страна.

Вчера, под ръководството на районната прокуратура, е извършено претърсване на два адреса в Плевен. Там са открити множество неистински дипломи за средно и висше образование, удостоверения, бланки и други документи на различни институции и организации. Намерени са още печати, пълномощни с печати и подписи на нотариуси, но невписани в нотариални дневници, удостоверения за липса на задължения с печат и подпис, подпечатани празни бланки от различни институции. В хода на процесуално-следствените действия са иззети и компютърна конфигурация,  сканиращо устройство, два принтера, преносим хард диск и множество СД, използвани за съставянето на неистинските документи.

Предстоят експертизи на иззетите вещи.

Двамата са задържани в рамките на 24 часа. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *