Две работни времена за „синята зона“ и „зелената зона“ в София

Транспортна комисия към Столичния общински съвет обмисля да има лятно и зимно работно време за „синята зона“ и „зелената зона“ за платено паркиране в София.

Новите цени и правила ще бъдат приети в четвъртък. Промяната е част от новата концепция за организацията на движението в града.

„Синята зона“ обхваща идеалния център и ще работи до 20ч. през лятото и до 18:30ч. през зимата. Това се отнася и за „зелената зона“, която обхваща т. нар. широк център. В момента „синята зона“ е до 18:30ч. през цялата година. Местата в режим „служебен абонамент“ се обмисля да бъдат денонощни. Ако това стане цената им ще се увеличи с 30% и от 400лв. ще стигне до 750лв.

Новите цени за паркиране в центъра също са ясни и трябва да бъдат одобрени в четвъртък. Тарифата в „синя зона“ ще е 2лв. на час, а в „зелена зона“ – 1лв. на час. Само автомобилите, които пречат на движението ще бъдат вдигани с паяк, като услугата си остава 30лв. От „Паркинги и гаражи“ ще репатрират коли, на които има поставена „скоба“ в края на работното време на зоните. Цената на тази услуга ще е 30лв., а не както до сега 10лв.

Едно мнение по „Две работни времена за „синята зона“ и „зелената зона“ в София

  1. Ж.Петров

    Непрекъснато разширяване на „синята зона“, удължаване на времевото ограничение, удвояването на цената – всичко това означава в условията на криза по-лоши условия за живот и бизнес в София и неадекватна и враждебна ценова политика на общината в ущърб на столичани. Защото всяко едно паркомясто в „синята зона“ на София по отчета за 2010 г. ежедневно е заето за неповече от 3 часа. Център за градска мобилност ЕООД (ЦГМ) за 2010 г. отчита приходи от „синя зона“ в размер на 8 484 хил. лв, което означава, че за 253 работни дни през годината, средно на ден синята зона генерира приход от 33 533 лв. При средно 10 000 паркоместа за годината излиза, че всяко едно паркомясто в „синята зона“ на София ежедневно е заето за неповече от 3 часа?! При 12 часов работен ден това показва или една изключително ниска ефективност, или огромни кражби, или че зоната се е разпростряла върху територии на които никой не иска да паркира?! В същото време всички виждаме, че местата за заети, а къде тогава отиват парите? Безобразие, безотговорност, наглост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *