Двойно по-високи глоби по празниците от КАТ

КАТ предлагат да се налагат двойно по-високи глоби по празниците или през уикенда за шофьорите. Целта на това предложение е да се повиши безопасността по пътищата и да се улесни трафикът. Установено е, че през почивните дни са регистрирани най-много птп често с фатален изход.

Предложениято е заложено в проекта на новия Закон за движение по пътищата.

Глоби да има и за младите шофьори се предвижда в проекта. Идеята е заимствана от европейските закони за движение по пътищата, където водачите на МПС със стаж зад волана под шест месеца трябва да карат с придружител и не могат да превозват повече от двама пътници. Те също нямат право да шофират през тъмната част на денонощието. Промените се налагат, защото всяка втора тежка катастрофа се предизвиква от шофьор с малък стаж.

В случай, че направите нарушение, докато при вас в колата има дете до 14-годишна възраст, да има също по-солени глоби. Идеята е, че това дава лош възпитателен ефект.

Ще се сформират работни групи до края на другата седмица, които ще разгледат и обсъдят предложенията и поправките към Закона за движение по пътищата. Очаква се до 3-4 месеца законопроектът да бъде внесен за обсъждане в транспортната комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *