Електронен регистър за еднодневни трудови договори

Социалният министър обеща, че електронният регистър за еднодневните трудови договори ще е факт до няколко месеца.

Този регистър се разработва от ИА „Главна инспекция по труда“ за трудови договори по чл.114а от Кодекса на труда. Трябва да заработи в началото на сезона на прибиране на плодове и ще улесни целия процес по регистрация и сключване на договорите, като се предоставя възможност за еднократна регистрация на потенциалните работници от всеки работодател.

След като се вкарат данните на работник веднъж в системата, който вече е сключил договор за един ден със съответния земеделски производител, ще бъдат достъпни при изготвяне на нов договор със същия работник. Така ще се спестява време при изготвянето на всеки следващ еднодневен договор със същото лице. Реализацията на проекта ще даде възможност заверяване на тези договори да се извършва от самата система онлайн, независимо в колко часа от денонощието се подготвят.

Чрез тази онлайн система ще се намалят рисковете от допускане на технически грешки при сключване, регистрация и отчитане на еднодневните трудови договори. Земеделските производители, освен по електронен път, ще могат да заверяват еднодневните договори и на хартия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *