Евродепутатите гласуват мерки за борба с бездомността - право, счетоводство, новини

Евродепутатите гласуват мерки за борба с бездомността

Проблемите на бездомните хора са сериозни, икономическата криза още повече ги влошава.

„Бездомността е най-лошата форма на социална изолация“ – обяснява евродепутатката Pervenche Berès (Франция, Социалисти и Демократи), която е един от авторите на резолюция за превенция и борба с бездомността. Резолюцията бе гласувана от ЕП на 14 септември.

Писмена декларация относно стратегията на ЕС спрямо бездомността бе приета на 16 декември 2010 година, получавайки необходимите  391 подписа. На пленарната сесия в началото на септември тази година евродепутатите одобриха резолюция, в която призовават държавите членки и Комисията да ускорят действията си за борба и за предотвратяване на бездомността.

Двама от авторите на декларацията Pervenche Berès и Karima Delli (Франция, Партия на Зелените) отправиха  и питане към Европейската Комисия по темата. Според представителите на Комисията основната роля тук трябва да играят държавите членки, ЕС само може да ги подпомага.
Целта е уличната бездомност да бъде премахната до 2015 година, за целта се използват европейски средства като например Европейския социален фонд, обясни еврокомисарят по социалните въпроси Andor László.

Той говори още за амбициозна стратегия на ЕС по отношение на бездомността, която е част от стратегията Европа 2020 и призова държавите да изработят национални планове за действие, както и да помогнат хората живеещи в центрове за временно настаняване да си намерят жилище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *