Глобите за превишена скорост се увеличават с много

Транспортната комисия предложи в парламента нови мерки срещу войната по пътищата, които депутатите трябва да гласуват окончателно до месец.

Една от основните и важни промени е увеличението на глобата за превишена скорост. Колкото по-бързо караме, толкова по-висока глоба ще платим след това и то в двоен размер.

В момента за до 50 км/ч над позволеното глобата е 300лв., а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50лв. След гласуване на промените тези глоби стават двойни. Ако караме в града с 120 км/ч, при позвелена скорост 50 км/ч, глобата ще стане 1000лв.

Глобите скачат много и при карането без книжка. Катаджиите спират около 600 такива водачи всяка седмица. Санкцията се увеличава до 1500лв. за водач без книжка при първо хващане и до 5000лв. – при повторно нарушение.

В случай, че дадете колата си на младеж, който няма книжка, ще подлежите на глоба също, като от Асоциацията на пострадалите при катастрофи предлагат тези коли да бъдат конфискувани за определен период от време.

Ще има още една категория „нов водач“. В нея ще попадат шофьорите в първите две години зад волана. За тях ще има ограничения, както за мощността, така и за кубатурата на колите, които карат.

От 1 декември до 1 март всички шофьори ще трябва да карат автомобилите си с гуми с грайфер минимум 4 мм., а при сняг и лед с гуми, предназначени за зимни условия или летни гуми с вериги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *