Как се увеличава издръжката на дете

Как се увеличава издръжката на дете - право, счетоводство, закон, лекции, правна информацияУвеличението на издръжката може да се иска пред районния съд по местожителството на ищцата или на ответника.

Пред съда трябва да представите достатъчно доказателства, от които да стане ясно, че нуждите на двете непълнолетни деца са се увеличили трайно – например да представите фактури за купени учебници и учебни помагала, компютър и т. н., фактури за купено облекло и обувки разписки за платени уроци по чужд език, за някакъв вид спорт или друго извънкласно занимание. Възможно е да представите и медицински удостоверения за заболяване, вследствие на което давате много средства за лекарства или за болничен престой на децата. По делото съдът задължително взема и становището на социалната служба в района – отдел “Закрила на детето”.

При постановяване на решението съдът трябва да прецени дали са налице и са доказани и четирите предпоставки за уважаване на осъдителния иск за увеличение на издръжката. А те са: че децата не са навършили пълнолетие, че ответникът по делото е техен родител (баща), че има съществено и трайно увеличение на техните нужди, както и че ответникът е в състояние да дава исканата издръжка в определения от съда размер и за периода, за който тя се иска.

През изминалия 3-годишен период от постановяване на издръжката децата са пораснали. Този факт не е за подценяване – освен че (поради особеностите на възрастта им) много по-бързо нарастват материалните, а и духовни потребности на децата, сме и в икономическа криза. Така че може да се направи обоснованият извод за трайно и съществено нарастване на потребностите на децата.

Трябва да докажете, че бащата действително има възможност да дава издръжка на децата си в претендирания размер за съответния период. Това обикновено се прави със служебна бележка за доходите на бащата – размер на брутното трудово възнаграждение или годишна данъчна декларация за доходите му, ако не работи по трудов договор. Доходите на бащата трябва да са достатъчни по размер, за да дава претендираната издръжка.

Съдът обсъжда материалните възможности и на двамата родители (вашата заплата също), за да може да направи преценка налице ли е изменение на обстоятелствата. И да определи дела на всеки от родителите за новата издръжка.

Абсолютно без значение е обстоятелството, че някой от родителите е теглил и изплаща кредит (дали ипотечен или потребителски). Това не се взема предвид при иска за увеличение на издръжката, тъй като родителите са длъжни да издържат своите ненавършили пълнолетие деца (независимо дали могат да се издържат от доходите си или от имуществото си).

Издръжката за децата по принцип се дължи до навършване на пълнолетие.

Тя се плаща до навършване на 20-годишна възраст, ако децата учат редовно в средно учебно заведение, и до 25-годишна възраст при обучение във ВУЗ. Но при условие че пълнолетните деца не могат да се издържат от доходите си (ако имат такива) или от използване на имуществото си (дават собствен имот под наем). Другото условие е родителите да могат да дават издръжката без особени затруднения.

Йорданка ТОДОРОВА, адвокат

42 мнения по „Как се увеличава издръжката на дете

 1. Лидия

  Задължително ли се изисква наемането на адвокат , който се плаща, няма ли друга възможност , която да е свързана с по-малко средства?????

  1. svetla

   sas saprygat mi sme razdeleni ot ianyari meses 2012 g imame sin na 2 godini . sas bastata niamame brak.ot togava do dnes ne se intirisyval ot deteto nito pak mi e predostavial sredsva za otglejdaneto a poly4ava zaplata okolo 1000 lv.vaprosat mi e moga li da tarsia izdrajka sas zadna data i kakav ste bade nieiniat razmer.I kolko ste mi stryva samoto delo

   1. Даниел

    Здравейте Светла, според сега действащия Семеен кодекс можете да търсите издръжка за минало време най-много за една година преди предявяването на иска Ви за издръжка в съда. Относно разходите, съгласно Граждански-процесуален кодекс, Вие сте освободена от такси и разноски по делото за издръжка. За всеки случай се консултирайте и с адвокат, който може да Ви съдейства при воденето на самото дело. Поздрави!

  2. svetla

   Здравейте отново !!! имам следния въпрос: ако бащата на детето се осигурява на 425 лв а реално получава повече и ако мога да представя неговия реален доход съдът ще го има ли на предвид при издръжка на детето2 И за какъв период от време е необходима сл бележка за неговия доход?Ще е необходима ли и сл бележка и за моя доход тъй като до преди 1 месец се водих в майчинство и да попитам още какви др. документи са необходими тъй като с бащата на синът ми нямаме брак?

   1. Петър

    Здравейте Светла, по делото за издръжка, което ще заведете Вие ще се явите като ищец, който изразява определени твърдения. Ответникът по делото ще бъде бащата на детето Ви и той също ще изрази свои твърдения. През цялото времетраене на делото съдът ще събира доказателства и ще трябва да ги прецени за да реши спора. Струва ми се, че в Интернет на дали бихте могла да получите категоричен отговор относно всички документи, които са Ви необходими преди започване на делото, също на дали бихте могла да получите точен съвет как да протече делото, защото например ще можете да правите искания за събиране на доказателства. Моят съвет е най-добре да наемете адвокат преди да започвате делото, да обсъдите с него всички факти и едва тогава да действате. Желая Ви успех и търпение. Поздрави!

 2. Петър

  Не е задължително разбира се, стига да имате нужните познания, свободно време и нерви.

  Процедурата е ясна и записана нормативно.

  Вас Кое ви притеснява? Ако мога ще помогна? Питайте?

 3. Ирина Славова

  Надявам се, че някой ще може да ми отговори – имам такъв въпрос: Съпругът ми е разведен с бившата си жена от 2001-2002 г. Има дете, на което всеки месец плаща издръжка. От септември 2010 г. е безработен, но до юли тази година получаваше обезщетение за безработица от НОИ и продължаваше да изплаща издръжката. Аз също съм безработна и вече не получавам обезщетение за безработица. Сега вече няма доход и не получава обезщетение, но бившата му съпруга иска да подава молба в съда за определяне на конкретна дата за плащане и евентуално увеличаване на издръжката. Има ли право на това и възможно ли е съда да отсъди в нейна полза? Бях чула някъде, че ответникът /в случая съпругът ми/ може да прекрати плащането на издръжка щом има друго семейство, а и е безработен. Благодаря

 4. Петър

  Съгласно Семейния Кодекс, размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.

  Обърнете внимание на следното: Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.

  В допълнение: По искане на родител или на лице, което осъществява заместваща грижа по чл. 137, съдът може да определи добавка към определената по съдебен ред издръжка за покриване на изключителни нужди на детето до размер, до който родителят може да я дава без особени затруднения. Съдът определя и срока, за който се дължи добавката.

 5. стоева

  Здравейте! с бившия ми съпруг сме разведени от 1999г.и от брака имаме 1 дете,което в момента е на 14г. От 2001г. до момента издръжката на детето е 50,00лв.но от тази година учи в друго населено място, което и свързано с плащането на квартира, пътни и с две думи разходите се увеличиха значително.Бившият ми съпруг има втори брак от който има дете, но аз също имам втори брак и второ дете. Може ли издръжката да бъде увеличена,при условие, че аз няма как да покажа,че той е на квартира,тъй като нямам документ.

 6. Петър

  До г-жа Стоева, здравейте, накратко моето мнение е да заведете иск за издръжка пред съответния Районен съд на мястото, където живеете. Постарайте се да съберете всякакви документи, които доказват по някакъв начин нуждата издръжката да бъде увеличена. По вече действащия от 2009 г. „нов“ Семеен кодекс, вече няма таван за издръжките, докато преди се определяха между 30 до 80 лв. максимум. Препоръчвам Ви да се обърнете към съда и той да се произнесе, защото така може и да се сдобиете с далеч по-адекватна сума, от която детето да живее по-спокойно. По този тип искове не се дължат държавни такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *