Как се увеличава издръжката на дете

Как се увеличава издръжката на дете - право, счетоводство, закон, лекции, правна информацияУвеличението на издръжката може да се иска пред районния съд по местожителството на ищцата или на ответника.

Пред съда трябва да представите достатъчно доказателства, от които да стане ясно, че нуждите на двете непълнолетни деца са се увеличили трайно – например да представите фактури за купени учебници и учебни помагала, компютър и т. н., фактури за купено облекло и обувки разписки за платени уроци по чужд език, за някакъв вид спорт или друго извънкласно занимание. Възможно е да представите и медицински удостоверения за заболяване, вследствие на което давате много средства за лекарства или за болничен престой на децата. По делото съдът задължително взема и становището на социалната служба в района – отдел “Закрила на детето”.

При постановяване на решението съдът трябва да прецени дали са налице и са доказани и четирите предпоставки за уважаване на осъдителния иск за увеличение на издръжката. А те са: че децата не са навършили пълнолетие, че ответникът по делото е техен родител (баща), че има съществено и трайно увеличение на техните нужди, както и че ответникът е в състояние да дава исканата издръжка в определения от съда размер и за периода, за който тя се иска.

През изминалия 3-годишен период от постановяване на издръжката децата са пораснали. Този факт не е за подценяване – освен че (поради особеностите на възрастта им) много по-бързо нарастват материалните, а и духовни потребности на децата, сме и в икономическа криза. Така че може да се направи обоснованият извод за трайно и съществено нарастване на потребностите на децата.

Трябва да докажете, че бащата действително има възможност да дава издръжка на децата си в претендирания размер за съответния период. Това обикновено се прави със служебна бележка за доходите на бащата – размер на брутното трудово възнаграждение или годишна данъчна декларация за доходите му, ако не работи по трудов договор. Доходите на бащата трябва да са достатъчни по размер, за да дава претендираната издръжка.

Съдът обсъжда материалните възможности и на двамата родители (вашата заплата също), за да може да направи преценка налице ли е изменение на обстоятелствата. И да определи дела на всеки от родителите за новата издръжка.

Абсолютно без значение е обстоятелството, че някой от родителите е теглил и изплаща кредит (дали ипотечен или потребителски). Това не се взема предвид при иска за увеличение на издръжката, тъй като родителите са длъжни да издържат своите ненавършили пълнолетие деца (независимо дали могат да се издържат от доходите си или от имуществото си).

Издръжката за децата по принцип се дължи до навършване на пълнолетие.

Тя се плаща до навършване на 20-годишна възраст, ако децата учат редовно в средно учебно заведение, и до 25-годишна възраст при обучение във ВУЗ. Но при условие че пълнолетните деца не могат да се издържат от доходите си (ако имат такива) или от използване на имуществото си (дават собствен имот под наем). Другото условие е родителите да могат да дават издръжката без особени затруднения.

Йорданка ТОДОРОВА, адвокат

42 мнения по „Как се увеличава издръжката на дете

 1. Мариета Илиева

  Здравейте, имам дете на седем години и половина, разведена съм от пет години, издръжката която бе присъдена тогава е 40лв. Мога ли да заведа иск за увеличаване на издръжка при положение че бащата е в чужбина и не поддържаме връзка, т.е не мога да му докажа доходите.

  1. Петър

   Здравейте Мариета, разбира се, че можете да заведете иск и съдът да актуализира издръжката. Моля да разгледате предишните коментари по тази новина, защото вътре има полезна информация. Съветвам Ви да наемете адвокат, защото ще Ви посъветва как да действате правилно. Желая Ви успех и кураж!

 2. Мария Йорданова

  Здравейте,имам дете на 2 годинки,което е припознато от бащата,преди около 5 мес.се разделихме с него.През това време той не е дал и лев за детето нито се обаждал да го потърси да попита за него,здраво ли е на топло ли е имаме ли пари и т.н.През това време той е завел дело като иска да го ОСЪДЯТ да заплаща издръжка на детето си,но…70лв. защото той бил безработен.Аз в момента съм на трудовата борса от кадето взимам 140лв.
  През целия си живот този човек никога не е работил с договор,а само частно,в строителството и по този начин не плащал нито осигуровки,нито някакви данъци към държавата.
  В иска си претендира и да взима детето с приспиване при него.Както казах детенцето е на 2 год.,момиченце,и при това още се кърми,не под режим а когато то пожелае,така и заспива,и когато се събуди отново търси.За мен това е по скоро емоционална нужда,контакт на нежност,потребност,а не толкова храна,но е факт.
  Делото мина,аз доказах със свидетели че този човек работи и взима прилични доходи,но това не се взе под внимание,и така издъжката си остава 70лв.на базата на минималната заплата за страната.
  Определиха и режим на виждане като след 3 мес ще бъде и с преспиване.
  Въпроса ми е такъв,какво мога да направя,за да овелича тази смешна издръжка за детето си,защото бащата има възможности,но не и желание,а и доказателствата на хората в съда не се взимат насериозно.
  Вторият ми въпрос е,баща който не е търсил детето си до сега и не е бил заинтерисуван за него,и детето не го познава вече,да взима детето,според мен това ще е травма,а още повече и нуждата му от сучене,това че то не се е разделяло от мен до сега.?
  Кога отново мога да претендирам за овеличаване на издръжката и как,като той реално на документ няма доходи?Работи си в сивата икономика.А тези 70лв.не стигат за нищо.
  Какво мога да направя и как?
  Благодаря

  1. Антон

   Здравейте Мария, предвид изложените данни по Вашия случай, не бива да губите надежда, нито вяра в българското правосъдие. Моят съвет е да заведете ново дело, но не мисля, че в Интернет ще получите достатъчно подробна информация как да процедирате. Обърнете се към адвокат, който ще Ви посъветва как да постъпите най-рационално. Имайте предвид, че Вашата позиция е въпрос на доказване, а за да докажете нещо в съда, има начин и средства, с които това се осъществява, а вече съдът отсъжда дали дадени доказателства са допустими, необходими и задължителни.

   На въпросите Ви:

   Въпрос 1. Заведете дело, но наемете адвока, който е добър професионалист;

   Въпрос 2. Това ще бъде отчетено от съда;

   Въпрос 3. Можете и в момента т.е. след като присъдата е влязла в сила;

   Въпрос 4. Има си способи за доказване, затова се консултирайте с професионалист в тази област – адвокат.

   Разберете ме правилно, в Интернет не бихте могла да получите достатъчно пълна информация, защото няма как да изложите всички факти. Затова най-добре се допитайте до юрист и наемете добър адвокат.

   Кураж и се борете за правото си!

   1. Мария Йорданова

    Благодаря за отговора,
    но сега виждам че съм забравила да спомена като че ли най-важното,а именно,
    че след три часово дело, виждайки как закона като че ли толерира подобни хора,а за майката остава да се бори с отглеждането на рожбата си,въпреки всичко,и както може,като наказание,че е родила.
    Даже и това,че едва ли не моито 140лв.от борса+70лв.издръжка=210лв.съм по богата от 270лв неговите които се взимат като база минималнта работна заплата за страната.А за детето е без значение как се чувства,то ще свикне.
    Вкрайна сметка аз неиздържах на всичко това и подписах споразумението което ми се предложи.

    1. Антон

     Здравейте отново, Мария. Разбирам Ви, че напрежението е огромно и уви житейската справедливост и логика понякога отсъстват, но в крайна сметка щом нещата при Вас от подобно лично естество като семейните отношения са стигнали до съд, то е трябвало да се борите за правдата, а не да подписвате споразумението. Все пак, кураж! След лошите моменти винаги идват и добри. Желая Ви да намерите работа и дано нещата в личен план да се наредят. Имайте предвид, че имате детето си, какво по-голямо богатство!

 3. валерия

  Здравейте! Може ли да ми дадете информация колко е минимума и максимума на издръжката след изменението на закона?

  1. Антон

   Здравейте Валерия, размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи. Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата, а таван на издръжката няма. Поздрави!

 4. Николай

  Здравейте!Разведен съм и имам две деца които са поверени на майката.Тъй като през ваканцията ще бъдат един месец при мен,трябва ли да плащам издръжка на майката?

  1. Антон

   Здравейте Николай, съгласно действащото законодателство Вие сте длъжен да плащате присъдената издръжка на бившата Ви съпруга, независимо, че децата ще бъдат при Вас временно. Въпреки това, съветвам Ви да се разберете с бившата си съпруга с добро т.е. Вие да поемете разходите на децата по време на ваканцията и да не плащате и издръжка. Така ще избегнете разправии със съдии изпълнители и ще си спестите хабене на нерви. Поздрави!

  1. Григор

   Здравейте michail, ако визирате правото на издръжка на бивш съпруг, то правото на издръжка на бившия съпруг се прекратява, когато той встъпи в брак.

   Друга важна разпоредба от Семейния кодекс гласи, че родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.

 5. Николай

  Здравейте!Преди време бях ви писал,сега отново имам въпроси!По време на лятната ваканция двете ми деца бяха за един месец при мен,както ми се полага по закон.Майка им излезе в отпуск точно през този месец и започна работа близо до моя квартал където живея.През ден,два ги викаше да ходят при нея за да се виждат.Искаше да ги води на плаж,но аз отказвах да ги пусна,все пак децата са при мене.Въпросът ми е:
  Нормално ли е ,когато децата са при единият родител,другият да излиза по същото време в отпуск и да се възползва от работното си място за да може да се вижда с децата.
  Имам още един въпрос:Децата ми са на 12 години.Те живеят с майка си в друг град.Тя работи като медицински работник и се налага да дава нощни дежурства.Това означава ,че децата остават сами през вечерта.Това нормално ли е?

  1. Антон

   Здравейте, следва да имате предвид следната разпоредба от Семейния кодекс: Чл. 127. (1) Когато родителите не живеят заедно, те могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му. Те могат да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да утвърди споразумението им. Споразумението има сила на изпълнително основание по чл. 404, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс.

   (2) Ако родителите не постигнат споразумение по ал. 1, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му съгласно чл. 59, 142, 143 и 144. Решението може да се обжалва по общия ред.

   (3) По искане на родителя съдът определя привременни мерки в интерес на детето, след като поиска становище от дирекция „Социално подпомагане“. Определението не подлежи на обжалване, но може да се изменя от същия съд.

   (4) Съдът може да приложи защитните мерки по чл. 59, ал. 8.

   Най-добре във Вашия случай е да разгледате внимателно какво е присъдил съдът при обявяване на развода между Вас и бившата Ви съпруга, а след това да се обърнете към адвокат и да разрешите спора в съда, съгласно цитирания чл. 127, ал. 2.

   Въпреки това, опитайте да се разберете с бившата си съпруга и без намесата на съда, това ще спести много излишни нерви и за двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *