Как се увеличава издръжката на дете

Как се увеличава издръжката на дете - право, счетоводство, закон, лекции, правна информацияУвеличението на издръжката може да се иска пред районния съд по местожителството на ищцата или на ответника.

Пред съда трябва да представите достатъчно доказателства, от които да стане ясно, че нуждите на двете непълнолетни деца са се увеличили трайно – например да представите фактури за купени учебници и учебни помагала, компютър и т. н., фактури за купено облекло и обувки разписки за платени уроци по чужд език, за някакъв вид спорт или друго извънкласно занимание. Възможно е да представите и медицински удостоверения за заболяване, вследствие на което давате много средства за лекарства или за болничен престой на децата. По делото съдът задължително взема и становището на социалната служба в района – отдел “Закрила на детето”.

При постановяване на решението съдът трябва да прецени дали са налице и са доказани и четирите предпоставки за уважаване на осъдителния иск за увеличение на издръжката. А те са: че децата не са навършили пълнолетие, че ответникът по делото е техен родител (баща), че има съществено и трайно увеличение на техните нужди, както и че ответникът е в състояние да дава исканата издръжка в определения от съда размер и за периода, за който тя се иска.

През изминалия 3-годишен период от постановяване на издръжката децата са пораснали. Този факт не е за подценяване – освен че (поради особеностите на възрастта им) много по-бързо нарастват материалните, а и духовни потребности на децата, сме и в икономическа криза. Така че може да се направи обоснованият извод за трайно и съществено нарастване на потребностите на децата.

Трябва да докажете, че бащата действително има възможност да дава издръжка на децата си в претендирания размер за съответния период. Това обикновено се прави със служебна бележка за доходите на бащата – размер на брутното трудово възнаграждение или годишна данъчна декларация за доходите му, ако не работи по трудов договор. Доходите на бащата трябва да са достатъчни по размер, за да дава претендираната издръжка.

Съдът обсъжда материалните възможности и на двамата родители (вашата заплата също), за да може да направи преценка налице ли е изменение на обстоятелствата. И да определи дела на всеки от родителите за новата издръжка.

Абсолютно без значение е обстоятелството, че някой от родителите е теглил и изплаща кредит (дали ипотечен или потребителски). Това не се взема предвид при иска за увеличение на издръжката, тъй като родителите са длъжни да издържат своите ненавършили пълнолетие деца (независимо дали могат да се издържат от доходите си или от имуществото си).

Издръжката за децата по принцип се дължи до навършване на пълнолетие.

Тя се плаща до навършване на 20-годишна възраст, ако децата учат редовно в средно учебно заведение, и до 25-годишна възраст при обучение във ВУЗ. Но при условие че пълнолетните деца не могат да се издържат от доходите си (ако имат такива) или от използване на имуществото си (дават собствен имот под наем). Другото условие е родителите да могат да дават издръжката без особени затруднения.

Йорданка ТОДОРОВА, адвокат

42 мнения по „Как се увеличава издръжката на дете

 1. Тони

  Здравейте! Искам и аз да ви задам един въпрос: В момента сина ми е на почти 14 год,.. Издръжката, която изплаща баща му ( бившия ми съпруг) е 80 лв.Направих справка и разбрах, че е осигуряван на 896 лв. Аз имам още едно дете, което е на 1 година и към момента съм с майчинство от 240 лв. Опитах се да говоря с него много пъти и последно той ми предложи да ми плаща 100 лв. Мислите ли, че ако заведа дело съда ще отсъди издръжка в по-голям размер? Благодаря ви предварително!

  1. Антон

   Здравейте Тони, предвид описаното положение, в което се намирате, моят съвет е веднага да потърсите правата си в съда. В случай, че съдът установи, че има основания и предпоставки за увеличаване на издръжката, той ще отсъди бившият Ви съпруг да заплаща по-висока издръжка. Затова не губете време, наемете си адвокат и се обърнете към съда за да разрешите проблема си легално. Имате пълното основание.

 2. Силвия

  Здравейтер аз съм на 20 години студентка редовно обучение ,но имам бебче на 3 месеца.Преди година эаведох дело за издръжка към баща си и се отсъди мес.издръжка от 75лв.,малко след това под манипулациите на баща ми се разписах доброволно ,че съм получила парите от предишен срок ,а останалите той ще ми ги превежда доброволно.Оттогово баща ми не ми е дал нито стотинка и сега ,когато и внучка му е на бял свят също.Въпроса ми е имам ли право на такава издръжка щом вече имам дете и мога ли да възобновя делото ?Благодаря.

  1. Антон

   Здравейте Силвия, съгласно действащия Семеен кодекс, Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения. Вашият баща е злоупотребил с Вас, а това е изключително недостойна постъпка предвид родствените Ви отношения. Моят съвет е веднага да се обърнете към адвокат и да отнесете въпроса към съда, където да поискате дори и увеличаване на издръжката. Потърсете правата си.

 3. Таня

  Здравейте!!! Ние със съпруга ми живеем от 12год. разделено и и за дъщеря ми се грижа сама и той досега не е плащал нито един лев издръжка,поради простата причина че не знаем никакви негови координати.Но скоро се е свързал с дъщеря ми,която е студентка държавна поръчка и тя му е поискала пари,но той й е отказал.Искам да запитам дали имаме право да го съдим за издръжка,защото тя е вече на 22години.

 4. мариян

  искам да попитам може ли да се увеличи издръжката на детето като започне училище и предположение че съда реши да изплащам издръжка 60лв а аз със свое съгласие поисках да е направи м на 100лв, има ли вероятност да е увеличат издръжката , като заведе дело за увеличаване на издръжката -детето като стане ученик (като се има впредвид че по доходите накоито ме осигуряват съда произнесе 60лв издръжка)

 5. Михаил

  Здравейте! Работете повече като искате пари! Издръжките трябва да се забранят със закон и ще стане един ден!!! Който не може да гледа дете или деца ще ги гледа този който може :) Прослувутата връзка на дете с майка в днешно време я няма………(тъй като повечето връзки се разпадат защото грижовната майка си е хванала любовник……… от това че се е грижела за детето и време за простащини е намерила горката………..) . Всичко трябва да се промени мисля !БНД или там като ни наричате…. алчни жени без морал :)) Всеки баща си има име……..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *