Колите без „Гражданска отговорност“ се отписват служебно

В случай, че не сте си платили застраховката „Гражданска отговорност“ на своя автомобил, то той ще бъде отписван автоматично от МВР. По този начин се цели да се спре източването на гаранционния фонд. Голям брой чужденци регистрират колите си в България, защото им е по-евтино. Те не правят застраховки и не плащат данъци. В случай на инцидент плаща гаранционният фонд. През изминалата година са изплатени обезщетения в размер на 25 млн. лева, като повече от половината са били за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите тази практика ще се преустанови. Гаранционният фонд вече няма да поема тези щети, а те ще са на базата на международни споразумения.

В петък наредбата излезе обнародвана в Държавен вестник. Дълго време преди това се говореше за автоматичното отписване на автомобили, но не беше уредено законово.

Половин милион автомобили ще попаднат под секирата, тъй като са без полица в момента. КАТ разполагат с първия списък от 19 000 коли вече.

Ако искате да пуснете колата си отново в движение ще трябва да имате застраховка. От КАТ успокояват, че това няма да отнема време.

Какво следва да направите, ако регистрацията на автомобила ви бъде прекратена? Трябва да се явите по постоянен адрес, да подадете заявление, както и разбира се да представите полица. От 1 юли нещата ще се случват автоматично, тъй като системите на МВР и гаранционния фонд ще бъдат свързани автоматично.

Информацията за отписаните автомобили няма да се подава към Министерство на финансите и собствениците на автомобили ще трябва да плащат пътен данък, дори да не ползват колите си. В случай, че не желаят да плащат пътен данък, собствениците трябва да върнат документите и табелките, за да може колата да бъде заличена напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *