Крадене на фирма с електронен подпис

Стефан Алексов, бизнесмен от Благоевград, се оплака, че фирмата му е била присвоена от друго лице само чрез електронен подпис. Крадецът е станал собственик на още повече от 100 дружества.

Стефан Алексов разказва, че още сутринта докато все още бил в леглото, счетоводителката му се е обадила и му е казала, че той вече не е собственик на фирмата си. След като научил това той веднага блокирал всичките си банкови сметки, тъй като обикновенно крадците се насочват точно към тях и към разпродаване на активите.

По този начин бизнесменът успял да блокира над 100 000 лева.

Оказва се, че не е никак трудно да станете обект на такава измама. С един обикновен електронен подпис може да влезете в сайта на Търговския регистър и да подадете данните за промяна на собствеността на една фирма с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да стане ваша чужда фирма, не се налага да имате документ черно на бяло. Просто се прекопирва използваният вече електронен подпис, тъй като Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. Изисква се само копие на документ на хартия, която лесно може да се направи от който и да било.

Името на новия собственик на фирмата на Стефан Алексов е Милен Лилков Маринов от Видин. Той подава в Търговския регистър протокол от общото събрание, в което пише, че 98% от дяловете стават негова собственост, а едва само 2% остават на истинския собственик. Милен Маринов увеличава и капитала на дружеството по документи като нито един от всичките документи не е оригинален.

Променено е и седалището на фирмата- от Благоевград на София.

Крадецът от Видин е присвоил по същия начин още 119 фирми, като е станал собственик и на повече от 80 леки автомобила. Сред откраднатите фирми има големи дружества – вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *