Край на торентите?

Тегленето на музика и филми от тракери извън закона. Това ще стане ако народното събрание приеме за ратификация предложения от правителството нов договор за аудиовизуалните изпълнения.

Документът е известен като договорът от Пекин, обяснява, че комуникацията, чрез която се предават аудиовизуални произведения на изкуството като музика, видеоклипове и филми, вече ще е забранена. Текстът беше одобрен миналата сряда от кабинета, но без да се обяснява какво предвижда договорът и как ще се отрази всичко това на България.

Единственото обяснение от експертите от културното министерство е, че чрез този текст в документа се дава право да се преследват торент тракерите – сайтове, през които се разменят линкове за обмяна на файлове с музика и филми.

До сега тракерите не се преследваха от закона, тъй като през тях реално не минаваха самите песни и филми, които са защитени с авторски права.

Ако тази промяна бъде приета ще могат да се преследват от закона както хората, които предоставят торентите, така и тези, които ги теглят. Договорът бе подписан през юни 2012г. Въпреки подписването, ЕС имаше сериозни опасения, че по този начин се нарушава свободата на комуникацията в интернет.

Предвиждат се най-малко 50 години затвор за авторски права. Изпълнителите ще имат т.нар. морални права върху своите произведения. Един певец ще може да забрани кавър на негова песен, ако не харесва новата версия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *