Можем да остъклим балконите с разрешение на кмета

Депутатите приеха промени в Закона за етажната собственост на второ четене. Те гласят, че собствениците на апартаменти могат да остъклят балконите си или да санират жилището само ако има съгласие на 51% от етажната собственост или с разрешение на кмета.

В закона е записано, че те не могат да извършват „извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата.“

Балконите, които са били остъклени вече и направените изолации няма да бъдат премахвани.

Има промени, които касаят неизвършени неотложни ремонти на сградите. Предвиждат се глоби за това. Санкцията за домоуправителите ще е в размер от 500 до 1000 лева, а за кмета на общината или района от 300 до 700лв.

Нововъзникнала етажна собственост трябва да избере управителен съвет/ управител в срок от 6 месеца, това е записано в закона. Предвижда се възможност правомощията на управителя/ управителния съвет да се възлагат на юридически лица за срок от две години.

В случай, че се промени собствеността върху самостоятелен обект, членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик. Но за задълженията към сдружението ще отговаря старият собственик е уредено още в закона.

Тези собственици, които не живеят в имотите си, са задължени да оставят телефонен номер или имейл, за да могат да бъдат уведомени за свикване на общо събрание. При положение, че не сте оставили никакви контакти на упрвалението на етажната собственост, ще е достатъчна обява залепена във входа за свикване на събрание за да се смята, че сте уведомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *