Найлоновите торбички поскъпват от октомври

След месец ще плащаме повече за торбичките в магазина. От 1 октомври влиза в сила еко такса за всички найлонови пликове. До сега такса имаше само за най-тънките.

Почти всеки потребител пазарува и слага покупките си в найлонова торбичка. До сега на повечето пазари пликчетата бяха безплатни, тъй като търговците предлагаха предимно от тези, за които не се плаща такса. Но се очаква скоро и тези пликчета да станат платени. А причината, е, че таксата от първи октомври ще бъде за всички торбички, не само за най-тънките както беше до сега.

От началото на октомври таксата за всички торбички става 35 стотинки. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година.

От МОСВ очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда. „Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а за тънките са до 200-300 години”, каза Петя Димитрова, която е експерт в екоминистерството.

Според прогнозите на асоциация „Полимери” новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година. След две години стойността може да се увеличи до 1 лв. Това ще намали потреблението и ще остави без работа част от заетите над 3500 души в производството на торбички, твърдят от браншовата асоциация. Прогнозите са, че повечето фирми ще оцелеят трудно.

Припомняме ви, че в средата на месец юни правителството прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци. Документът за заплащане на продуктова такса влиза в сила от 1 октомври 2012 г.

Документът цели въвеждане на продуктова такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за държане и пренасяне на стоки. Изключение правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени с българския стандарт EN 13432. econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *