По-строги наказания за детската порнография онлайн - новини, право, счетоводство

По-строги наказания за детската порнография онлайн

От една до десет години лишаване от свобода трябва да бъде наказанието за престъпления, свързани със сексуално малтретиране, експлоатация и детска порнография. Това смятат депутатите от Парламентарната Комисия по граждански свободи в Европейския парламент. Материалите в Интернет, свързани с детска порнография трябва да бъдат премахвани от мрежата във всички държави членки, а ако страниците са базирани извън ЕС, достъпът до тях да се блокира, съгласно националното законодателство.

Докладът на италианската евродепутатка от ЕНП Roberta Angelilli, който бе одобрен на 12 юли от Комисията,  определя минимални наказания  за около 20 престъпления, свързани със сексуалното малтретиране, сексуалната експлоатация и детската порнография. Евродепутатите се обявиха за по-строги наказания, особено в случаите, когато нарушителят е някой, ползващ се с  доверие на децата (семейство, учители).
По думите на Roberta Angelilli: „това е един много добър компромисен текст“, постигнат след тристранен диалог със Съвета и Комисията. „Ние решихме да последваме категоричния политически избор, направен от целия Парламент, гласуването по настоящата директива бе приоритет. “
Нови мерки за борба с детската порнография в Интернет
Според новото споразумение всички уеб страници, които съдържат този вид материали, трябва да бъдат отстранени. Евродепутати се съгласиха, че премахването трябва да бъде при източника. Държавите-членки следва да си сътрудничат с трети страни, за да издействат отстраняването на страниците, които са базирани извън ЕС. Блокирането се разглежда като алтернатива, само ако тези страни отказват да  сътрудничат.

Минимални наказания са определени за производство или притежание на детска порнография, разглеждането на подобни страници също може да бъде наказуемо.
В проектозаконите са включени нови престъпления като „секс туризъм“ (пътуване в чужбина, с цел злоупотреба с деца,) и „сприятеляването“ (сприятеляване с деца чрез интернет с намерение за сексуална злоупотреба с тях).

Извършителите на сексуални престъпления ще се изправят пред по-строги наказания, след като изтърпят присъдите, като ограничения да участват в професионални дейности, които изискват контакт с деца.
Angelilli: „Текстът ще бъде на разположение на компетентните органи и неправителствените организации, така че да се гарантира нулева толерантност към всички престъпления срещу деца“
Следващи стъпки

Споразумението ще бъде гласувано в пленарна зала през септември и след това трябва да получи подкрепата и на  Съвета на министрите. Новото законодателство ще замени действащото законодателство на ЕС,  датиращо от 2004 г. Държавите-членки ще имат срок от две години за прилагане на новите разпоредби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *