Намаляват се осигурителните прагове в някои сектори

Вчера синдикати и работодатели се споразумяха за намаление на осигурителните прагове през 2013г.

Върху по-малки осигурителни прагове догодина ще се осигуряват пчеларите, както и работещите в сектор туризъм, където има 5% намаление за специалистите и 0,1% средно за всички служители.

Намалението при пчеларите ще е с 20,7% – от 596лв.минимумът пада на 472,89лв., реалният среден доход е 1289лв. Заетите в този сектор са приблизително 800 души.

Възможно е след окончателното приключване на преговорите да има намаление на осигурителните прагове още в няколко сектора.

Бизнесът и синдикатите са получили още 10 дни отсрочка за преговори, за да се постигнат колкото се може повече споразумения. До миналата седмица договорка е имало в едва 29 икономически дейности, но след вчера вече са в 44. Където липсва споразумение, по закон министърът на труда и социалната политика трябва да наложи административно увеличение със средния ръст на споразуменията.

Има голяма вероятност останалите минимални осигурителни прагове за 2013г. да останат същите както са били през 2012г. ЕК препоръчва да се ограничи административното въздействие върху доходите. Трябва да се преразгледа принципът на договаряне на минималните прагове в България, за да се постигне баланс между цената на труда за нискоквалифицирани работници и мерките за намаление на недекларирания труд. Според синдикатите обаче, ако няма разпростиране, догодина никой няма да иска да се споразумява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *