Пътувайте безопасно - носете здравната си карта - право, правна информация, счетоводство

Пътувайте безопасно – носете здравната си карта

Безплатната европейска здравноосигурителна карта улеснява достъпа до медицинско обслужване в 27-те страни от ЕС и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Опарване от медуза, алергична реакция, счупване на крак или по-сериозна травма или болест могат внезапно да превърнат всяка почивка или командировка в чужбина в кошмар.

Справянето с непосредствения проблем е достатъчно трудно, но ориентирането в непозната здравна система и допълнителните разходи, свързани със спешен случай, могат да усложнят нещата неимоверно.

Вашата европейска здравноосигурителна карта може да ви помогне по-лесно да получите медицинска помощ, когато пътувате в рамките на ЕС.

Гражданите на ЕС могат да се възползват от споразумение между 27-те страни от Съюза, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, което им дава право на социални обезщетения, когато работят, живеят или пътуват във всяка една от тях.

Това означава също, че те имат достъп до същите здравни услуги и придобивки като гражданите на страната, която посещават.

Равно третиране

Здравната карта служи за доказателство пред лекари, болници и аптеки, че имате право на равноправно обслужване.

В зависимост от законите на страната, в която сте, здравното обслужване може дори да бъде безплатно. Ако ви се наложи да платите, разходите ще ви бъдат възстановени.

Покрити са също грижите за бременни жени и продължаващото лечение на вече съществуващи хронични заболявания като астма, диабет или рак.

За специални услуги, като например диализно лечение, е най-добре да уредите нещата предварително.

Имате право на равно третиране дори да не носите картата си, но може да ви се наложи да се обадите на осигурителната компания във вашата страна, за да ви изпрати временен сертификат по факс или по електронната поща.

Може също да ви се наложи да платите пълната цена на място и да поискате възстановяване на разходите, когато се върнете у дома, но няма гаранция, че ще ви върнат пълната сума.

Поръчайте картата – лесно е!

Европейската здравноосигурителна карта е безплатна. Свържете се с вашата местна здравна институция за повече информация как да си я набавите. Единственото условие е вече да сте социално осигурени в една от горепосочените 31 страни.

Хората, които отиват в тези страни в командировка или за да учат, също са осигурени.

Близо 185 млн. души вече имат здравната карта на ЕС.

Още за координацията на социалната сигурност в ЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *