Омбудсманът: Съдебната система има гангрена, трябва да режем - новини, право, счетоводство

Омбудсманът: Съдебната система има гангрена, трябва да режем

Проблемите в съдебната система се задълбочават. Ще трябва да правим операции. Това е гангрена, заяви националният омбудсман Константин Пенчев, който е бивш висш магистрат.

„Ще трябва да режем крайници, да ампутираме. В момента се получава един организъм, пълен с метастази“, категоричен бе той пред БНТ тази сутрин.

Пенчев изрази силно разочарование от сегашното положение на съдебната система, която критикуваше още докато беше част от нея.
„Аз не знам как ще променим хората, магистратите, по места. Виждате, от доклад на доклад става все по-лошо. Най-ниско е доверието в съдебната система“, изтъкна той, цитран от БГНЕС.

Той посочи, че проблемът е в това, че много магистрати искат да се запази статуквото.
„Фактически магистратите са несменяеми. Те са възпитани по такъв начин, така са научени“, добави омбудсманът.

Според него реформа трябва да направи обществото, чрез обществения консенсус.
„Вече става късно и трябва не знам какво да стане. Всеки има вина за всичко, от най-ниското до най-високото стъпало. Когато бях председател на Върховния административен съд (ВАС), аз носех също вина, допълни Пенчев.

Преди повече от година, когато все още беше председател на ВАС, Пенчев заяви, че му е омръзнало да чете по вестниците кой магистрат имал хотел и кой строи и бе категоричен, че не може магистрати да са милионери.
Месец по-късно той отстрани от шефските постове трима съдии от ВАС заради имотния скандал в Приморско.

Днес той коментира и проблемите с високата такса „смет“ в София: „За мен това е нещо необяснимо. Всички знаят, че такса смет не е данък и именно затова тя трябва да се разпределя по справедлив начин. Аз няма да отстъпя“.
Пенчев заяви, че ще поиска да се забрани да се изчислява такса смет на база данъчна оценка.
„Твърденията, че това щяло да излезе по-скъпо на гражданите, са неправилни. Дори и да плащам повече такса, но да знам, че е справедливо разпределена, аз ще плащам“, категоричен бе омбудсманът.

Преди дни известен адвокат призова софиянци да не плащат такса смет, докато не излезе решението за законността на решението на общината.

Автор: новини dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *