Осигурените под 420лв. губят здравните си права

Минималният осигурителен праг стана 420лв. от 1 април 2016г., колкото минималната работна заплата за страната. Всички фирми у нас ще са длъжни да осигуряват служителите си минимум на 420лв. Това е в следствие на влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване, според които българите, които се осигуряват под 420лв., няма да имат право на здравни осигуровки.

Експертите съветват служителите, чиито осигурителен доход е под 420лв., да говорят с работодателите и това да бъде променено. В противен случай тези работници ще останат без здравноосигурителни права.

Осигуряването се индексира с праговете на заплатите, които се променят на определени интервали от време. Осигуряването за пенсия и това за здраве вървят ръка за ръка. От 1 януари минималната работна заплата за страната стана 420лв., нормално е и прагът за осигуряване да е на тази стойност. Когато минималният осигурителен праг е 420лв., няма как един човек да се осигурява под него.

Тези промени в закона засягат и хората с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил приходната агенция за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени.

Много от хората признават, че не са запознати с тези промени.

Агенцията по приходите ви съветва да проверявате здравноосигурителния си статус. Неплатени осигуровки за 4 месеца означава загуба на здравни права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *