По-евтин роуминг в ЕС от 30 април 2016г.

Роумингът на територията на Европейския съюз става по-евтин от 30 април 2016г. Ще се таксува само малка допълнителна сума към цените на вътрешния пазар. В случай, че провеждате телефонен разговор, докато сте в страна членка на ЕС, ще трябва да заплатите вътрешната цена + до 0,05 евро за минута. Ако изпратите sms допълнителната такса ще е до 0,02 евро.

Когато използвате мобилен интернет ще бъдете таксувани с цената на вътрешния пазар в съответната страна + до 0,05 евро на мегабайт изтеглени данни (без ДДС). Максималната цена е определена за MB, но таксуването е за KB.

Максималните цени важат за всички, освен ако не сте сключили договор за специална услуга или пакет. Доставчиците могат да предложат и по-ниски цени, затова трябва да се разглеждат офертите внимателно. 30 секунди е минималната продължителност на разговор в роуминг в рамките на ЕС по отношение на начисляването на допълнителната такса, след което разговорът се тарифира на секунда.

Настоящoтo изменение привежда тарифите да са в съответствие с изискванията на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент и на съвета.

Няма да има никакви допълнителни такси за роуминг пък от 15 юни 2017г. Телекомуникационните услуги ще се таксуват на същата тарифа като националната. В случай, че използвате телефона си временно, таксата за роуминг отпада. Все още може да бъдете таксувани за постоянно използване на SIM карта в друга страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *