По-високи заплати на тираджии заради нов закон във Франция

Съгласно нов закон във Франция от 1 юли 2016г. наши шофьори, които извършват доставки във Франция, ще трябва да получават на нейната територия възнаграждения според френските стандарти. Това ще рече, че възнаграждението трябва да е равно поне на минималната френска работна заплата (т.е. 9,67 евро на час).

Тази мярка се чака от много време от френските превозвачи. Целта и е да се преборят с конкуренцията на ниското заплащане на колегите им от Румъния и България. Законът се прие както с одобрение, така и с резерви, особено от френските транспортни компании, които имат свои филиали в чужбина.

Притесняват ги изчисленията на заплащанията според ставките в различните страни. Сложно е и за самите власти, които трябва да контролират повсеместното спазване на закона. Превозвачи у нас имат опит с подобен закон в Германия, но недоволстват, че ще трябва да увеличат чиновниците, които да пресмятат колко часа всеки шофьор прекарва във Франция. Смятат, че това е безумие, което цели да унищожи бизнеса на международните шофьори от новите страни-членки на Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *