Покупка от интернет ще се връща до 2 седмици - лекции, закони, данъци

Покупка от интернет ще се връща до 2 седмици

Европейският парламент одобри промени в директивата за правата на потребителите, според която потребителите ще имат двуседмицен срок, за да върнат стока, която са купили по интернет.

Новите законодателни мерки на европейско ниво бяха приети с 615 гласа „за“, 16 „против“ и 21 „въздържали се“. Очаква се, че през юли министрите на страните от ЕС да приемат предложението, а след това държавите членки ще имат две години, за да го въведат в националното си законодателство.

Освен, че купувачите ще имат 2 седмици срок, за да върнат стоката, онлайн търговците ще бъдат задължени да дават на клиентите подробна и точна информация за крайната цена, поръчаните продукти и контактите за връзка с търговеца. Това са едни от най-съществените придобивки в рамките на постигнатия компромис между ЕП и Съвета при преразглеждането на директивата за правата на потребителите.

„Искахме да регулираме основно договорите от разстояние и извън магазини, като например онлайн търговията, тъй като точно така се осъществява най-голяма част от трансграничната търговия“, каза докладчикът на ЕП Андреас Шваб.

Сегашните правила за онлайн търговия са от преди „дигиталната революция“, а различните права на потребителите в държавите от ЕС бяха пречка пред трансграничната онлайн търговия.

вестник Пари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *