Предлагат се четири сметки на мястото на единната

Досегашната единна сметка на НАП да бъде заменена от четири нови сметки предлагат от НАП.

Това ще са четири подсметки към сегашната, в която ще се плащат задълженията. Във всяка от четирите подсметки ще се запази погасяването на задълженията.

За сега това е само предложение, което все още се обсъжда от държавните експерти.

Решението на Конституционния съд против единната сметка, доведе до обсъждането на варианти за различни сметки за погасяване на задълженията. Предстоят преговори с бизнеса, за да се стигне до решение как да се променят плащанията и да се предприемат необходимите законодателни и технически промени, за да се отговори на закона.

Докато се измисли решение на проблема ще действат настоящите разпоредби на НАП и Министерството на финансите. В единната сметка все още продължават да се плащат осигурителни и здравни вноски, както и данъчните задължения на фирмите.

Единната сметка беше въведена в края на 2012г. и тогава бяха премахнати отделните сметки за плащане на данъци и на осигуровки и бе въведено правилото всяка новопостъпила сума да покрива най-старото задължение.

Така, когато не можеше да се решава кое задължение да се покрива с предимство, парите, които постъпваха в единната сметка отиваха за погасяване на данъци, а не за пенсии или за здравни осигуровки, каквото е било тяхното предназначение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *