Ежедневни са действията ни и ангажиментите срещу тези ужасяващи престъпления

Ежедневни са действията ни и ангажиментите срещу тези ужасяващи престъпленияТова заяви комисар Явор Колев по време на официалната премиера на документалния филм „Непростимо”.

Лентата е заснета по идея и под егидата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с цел превенция на сексуалните престъпления срещу деца.

 

„Този филм ще послужи като инструмент за превенция на сексуалните престъпления срещу деца. Искаме той да достигне до по-голямата част от училищата в страната, където ще бъде показван. Служители на ГДБОП и териториалните звена в страната ще организират дискусии с децата между 7 и 14-годишна възраст, за да ги научат как безопасно да общуват в интернет пространството”. Това обяви комисар Явор Колев, началник на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” към ГДБОП, по време на официалната премиера на документалния филм „Непростимо”, която се състоя днес в сградата на главната дирекция.

Лентата е създадена по действителни случаи и е посветена на опасностите, които дебнат подрастващите във виртуалното пространство. „Ежедневни са действията ни и ангажиментите срещу тези ужасяващи престъпления”, бе категоричен комисар Колев. Той определи като много важен елемент в борбата срещу тях възпитанието и изграждането на доверие между децата и родителите. „Филмът е създаден по идея на министър Цветан Цветанов, който има сериозен ангажимент към проблема не само като министър на вътрешните работи, но и като родител”, каза още комисар Колев.

Създател на документалната лента е журналистът Емилия Антова. „Целта ни е филмът не просто да бъде излъчен по телевизията, а да се осигури възможност той да стигне до всички български училища. Децата със своята наивност са изключително уязвими и е много лесно да бъдат подмамени. Затова е важно именно те да го гледат”, обясни авторката. Втората и не по-малко важна цел на проекта е да бъде провокиран дебат, който да доведе до промени в законодателството в частта му за престъпленията срещу деца, за да има по-тежки присъди за доказаните педофили. „Ако постигнем тази наша цел, това ще бъде огромна победа. Нека всички бъдем по-активни, за да може до есента на тази година тези промени да бъдат реалност.”, призова Антова. Тя изказа благодарност към спомоществователите от „Виза-Европа” и „Майкрософт България”. „Надяваме се, че нашата подкрепа за този филм ще допринесе за подобряване на диалога във всяко българско семейство, както и за намаляване на този тип престъпления”, бяха категорични представителите на двете фирми, които безусловно подкрепиха този пореден проект в защита на децата.

„Важен елемент от превенцията е обучението. Имаме нужда от обучение като общество – децата, учителите, родителите, правораздавателната система”, подчерта Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Той посочи, че през изминалата 2010 г. реалните сигнали за подмамване с цел сексуална злоупотреба, получени в центъра, са 17. Георги Апостолов изказа специална благодарност на служителите от ГДБОП, които са основен партньор при защита на подрастващите от посегателства. Той призова за създаване на единен регистър и забрана за упражняване на дейност по отношение на хора, осъдени за престъпления срещу деца. Апостолов подчерта, че това изискване е включено в нова европейска директива, която ще позволи този тип престъпления да бъдат характеризирани като тежки.

Документалния филм „Непростимо” можете да гледате и на този адрес http://www.cybercrime.bg/bg. Той разказва три реални истории за насилие срещу деца във виртуалното пространство. От документалната лента става ясно, че 750 000 педофили „дебнат” в интернет пространството, а техни жертви най-често стават деца на възраст между 10 и 14-годишна възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *