Промени в Кодекса на търговското корабоплаване - счетоводство, право, новини

Промени в Кодекса на търговското корабоплаване

Член на екипаж на кораб, който изпълнява служебните си задължения с концентрация на алкохол в дъха повече от 0,5 промила или в кръвта повече от 0,25 мг/л се наказва с временно лишаване от право да заема длъжността за шест месеца и глоба от 1000 лв.

Това е записано във внесените от Министерски съвет промени в Кодекса на търговското корабоплаване, които парламентът прие на първо четене. Същото наказание се предвижда и ако капитаните или моряците са под въздействието на други упойващи вещества.

Вносителите отбелязват, че Изпълнителна агенция „Морска администрация“ вече разполага с дрегери за измерване съдържанието на алкохол в дъха, които са сертифицирани съгласно изискванията на българското законодателство.

Предвижда се премахване на лицензионния режим, което е във връзка с улесняване извършването на превоза на товари по вътрешни водни пътища. Според доклада на парламентарната транспортна комисия по този начин ще се осигури по-бързото навлизане на нови компании на пазара на транспортни услуги по вътрешни водни пътища.

С измененията се засилва контролът за предотвратяване на замърсяването от кораби. Предвидено е Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да упражнява държавен екологичен контрол на корабоплаването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *