Промяна в минималните осигурителни прагове - новини, право, счетоводство

Промяна в минималните осигурителни прагове

След заседание на работна група във вторник между синдикатите и бизнеса, се постигна договореност за увеличаване на минималните осигурителни прагове за 46 от общо 80 икономически дейности. Първоначално имаше съгласие за 32 от дейностите. Очаква се средният ръст на минималните осигурителни прагове на 46 от дейностите да е около 7,2% за 2012 година.

Най-вече това ще се отрази в сферата на пчеларството. Там увеличението е най-високо – с 20,3%. Специалист пчелар ше се осигурява задължително върху минимален осигурителен доход не по-малък от 860 лв., а ръководител на фирма – върху 1100лв.377,39лв. е средният осигурителен доход за бранша, като минималният е 41% от него. Повече от 55 хил. души, които се занимават с рибно стопанство, животновъдство и растениевъдство, ще се осигуряват най-малко върху 433.60лв. Увеличението на праговете е 11,4%. В търговията шефовете ще правят вноски минимум върху 900лв, като там праговете скачат с 10%.

В енергетиката повишението на минималния осигурителен доход е 5,8%, в хотелиерството, ресторантьорството и туроператорската дейност – с 14,2%. Оказва се, че шеф на пчеларска фирма (1100 лв.) ще прави минимални вноски върху по-голяма сума от туристически шеф (920 лв.).

Над 5% са се увеличили праговете в разпределение на топлинна енергия – 5,4% производство на хартия и картон – 5,6%, на текстил и изделия – 5,8%, на трикотажни – 7,6%, събиране и обезвреждане на опасни отпадъци – 6,8% и т. н.

Договарянето върви успешно. Постигнати са споразумения за още 14 икономически дейности, сред които производството на вино и цялата хранителна промишленост.

Организацията ще настоява в 34-те дейности, където няма споразумения за увеличение на праговете да останат на равнището от миналата година, а не да се покачат административно със средния процент на повишение на всички прагове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *