Работодателите удържат данък раздяла

Работодателите с нова схема – данък раздяла. Те обясняват на новопостъпилите работници, че първите пет месеца ще им удържат по 50лв., които ще им бъдат върнати при напускане.

Стотици работници са били прецакани по този начин най-вече в сферата на строителството. Един от потърпевшите работници разказва, че искал да напусне работа, след като работодателят му намалил работното време от 8 на 4 часа. Мъжът подал молба за напускане, но работодателят му я е скъсал и е отказал да я подпише. На работникът не му остава нищо друго освен да се примири с намаленото работно време или да изгори с 250лв.

Сходна схема използват и ресторантьорите. В резултат на голямото текучество на кадри те удържат половината от възнаграждението на работниците си, която се възстановява само в случай, че напускат с едномесечно предизвестие.

Служителите са в безизходица и не могат да търсят правата си, тъй като тези удръжки не фигурират никъде, нито в трудовите договори, нито в отделен документ. Те се оповестяват само устно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *