Ресторантите с такса „дете“

Ако имате дете и отидете на ресторант не се учудвайте, ако ви таксуват с по-високи цени на това, което консумирате. Такса „дете“ се оказа, че не е незаконна и не представлява дискриминация. Това бе отсъдено от Комисията за защита на дискриминацията, след като постъпи оплакване от родител относно по-високите цени в менюто за деца в кръчма в Стара загора.

Комисията трърдо се произнася в полза на заведенията с по-високи такса за родители с деца. Жалбата постъпи от жена от Стара загора, която се оплака миналата година, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумацията на родител с деца.

Заведението е наложило такса „дете“. Случаят е следният – на 9 май Живка Александрова отишла с трите си деца – на възраст 8, 10 и 12 години в заведение, където прочела в менюто, донесено и от сервитьора, че поради липса на детска площадка консумацията и ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо от сервитьорите.

Шокирана от прочетеното, жената пожелала юристите от Комисия за защита на дискриминацията, да се произнесат по случая. На 15 март тази година комисията излиза с решение, че в дадения случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение“. Спецсъставът е възприел „надценката“ като вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката“, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение“, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

Според него с излизането на решението на състава, нарушителят е трябвало да бъде санкциониран.

Жената от Стара загора не е доволна от решението и вече го обжалва пред административен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *