Превенцията и борбата с корупцията в съдебната система - право, счетоводство

Превенцията и борбата с корупцията в съдебната система

Заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева откри в Националния институт на правосъдието семинар „Борбата срещу корупцията в съдебната система”. Проявата, е организирана от Министерството на правосъдието, Националния институт на правосъдието и фондация „Фридрих Еберт”. В дискусията по темата  участваха представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, членове на ВСС, съдии, прокурори и следователи.

При откриването на форума заместник-министър Машева подчерта както дългогодишните трайни и ползотворни контакти с германските партньори, така и съществуващите добър опит и практики в разкриваемостта на корупционните практики в Германия, а също – и успешните стъпки в тази област у нас, които се потвърждават и от резултатите от мониторинги и проверки от  СЕ, ЕС и ООН.

Положителното е, че тези усилия водят до реални действия за привеждане да българското законодателство в съответствие с европейското и конкретно – до законодателни промени във връзка с Изборния кодекс и с новия Наказателен кодекс, изтъкна заместник-министър Машева.

Норберт Вайзе, бивш главен прокурор на провинция Райнланд-Пфалц, изтъкна, че семинарът сега поставя ударение върху  превенцията на корупцията. В доклада си пред форума той сподели практически опит от Германия по темата „Институционни рамкови условия за ефективна превенция на корупцията в правосъдната система”.

По темата „Мероприятия за превенция и преследване на корупцията в правосъдната система в Германия”  говори  старши-прокурорът в прокуратурата на Райнланд-Пфалц Ханс Петер Ганднер .

Споделен бе немският опит и в разследването и отнемането на придобито от престъпна дейност имущество, както и при постановяване на присъди на осъдени за корупция магистрати. Семинарът завърши с дискусия по обсъжданите теми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *