Пускат срамен списък на некоректните търговци

Пускат срамен списък на некоректните търговци - право, правна информация, счетоводство, закон, лекцииВ него ще присъстват както магазини, така и ресторанти и питейни заведения, заяви председателят на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Българскта агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще използва примера на Кипър, за да пусне срамен списък на търговците, които продават с прекалено високи надценки на стоките.

В него ще присъстват както магазини, така и ресторанти и питейни заведения, заяви председателят на Агенцията по храните Йордан Войнов по TВ7.

Срещу 15 лева потребителите могат да изследват качеството на съмнителните хранителни продукти, добави той.

Според него няма опасност от натравяне с некачествени храни по празниците, но въпреки това, потребителите трябва да следят внимателно етикетите на продуктите, които купуват.

Да внимаваме дали яйцата са маркирани и да ги купуваме само регламентирани места препоръчват още от агенцията.

Сигнали за отровни храни могат да се подават всеки ден от 8 до 21 ч. на горещия телефон: 0700 122 99.

От агенцията могат да изследват още и всички продукти, свързани с приготвянето и съхранението на храните – прибори, готварски пособия, опаковки и др.

БАБХ бе създадена след като Народното събрание окончателно прие закон за това действие на 17 април тази година.

В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи.

vestibg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *