Съдят бързо съседи за неплатени такси за входа

Недобросъвестни съседи, които не желаят да плащат таксите за вход, биват осъдени по бързата процедура от хората от етажната собственост. Цялата процедура трае само няколко месеца и некоректните платци се превръщат в длъжници по закон по облекчен път в съда.

Практиката с осъдени съседи, които не са си плащали сметките с години, започва да се увеличава. Има случаи, в които хората биват изгонени от собствените им жилища, какъвто е случая с мъжа от Русе, който не си е плащал таксите в продължение на 2 години и те достигнали сумата от 400лв. Съдът се произнесе през февруари с решение мъжът да напусне жилището си за срок от 1 година.

До скоро никой не е вярвал, че етажната собственост може да си търси парите по законов ред, но след започването на изваждане на изпълнителни листове от съда, нещата са се променили. Делата срещу некоректни платци се увеличават все повече и повече.

Според закона общото събрание определя размера на таксите във входа и срока за плащането им. При положение, че някой от съседите не желае да ги плаща, управителят на етажната собственост има правото да заведе дело срещу него.

Повечето такива случаи се решават в полза на етажната собственост, след представени всички необходими документи, че е предупредила и уведомила няколко пъти собственика на жилището за задълженията му. След това процедурата в съда продължава само няколко месеца, а в провинцията дори по-кратко. Това зависи от ангажираността на съда и съдебния състав.

В случай, че длъжникът бъде осъден, на него му се връчва изпълнителен лист и му се дава срок, в който трябва да заплати задълженията си. Това е най-честата развръзка на делата, като съседите сключват споразумение с осъдения и задълженията се изплащат. Понякога се прибягва и до услугите на частен съдебен изпълнител, след което следва принудително изпълнение на съдебното решение.

Едно мнение по „Съдят бързо съседи за неплатени такси за входа

  1. Йовка Петрова

    Каква информация да представи Управителя на етажната собственост на съда за собственици неплащащи суми за неотложен ремонт на покрива, при положение, че не живеят постоянно в апартамента си и нямаме връзка с тях нито физически, нито телефон. От къде да може да бъде открита информация за тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *