Таксите във висшето образование се увеличава от 40 до 370лв.

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ таксите за висше образование скачат осезаемо. До сега юристите плащаха по 500лв. на година, а оттук насетне ще трябва да плащат по 739лв. на година. Задочниците пък вече ще плащат 440лв., вместо досегашните 185лв.

Учещите публична администрация, икономика и туризъм ще плащат с 40лв. повече. Тези, които желаят да учат педагогика задочно вместо 115лв. ще трябва да плащат такса от 485лв. Същата е и новата такса за редовно обучение.

Този проект за утвърждаване таксите в държавните висши училища за учебната 2016 – 2017г. предстои да се гласува от Министерски съвет.

Таксите за филолози са увеличени и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Те са увеличени от 420лв. на 560лв., а за педагозите от 420лв. на 560лв. Специалностите психология, философия, право и политически науки си остават със същите такси. Студентите в тези направления ще плащат по 560лв. на година. Таксите остават без промяна в университетите във Велико Търново и Шумен.

Трите основни магистърски специалности – медицина, фармация и дентална медицина в медицинския университет в София остават като миналата година – по 900лв. Това е както за български граждани, така и за граждани на други страни от ЕС. Чуждестранните студенти, които учат на английски език, ще плащат по 8000 евро годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *