Престъпна група за телефонни измами в страната е неутрализирана

Престъпна група за телефонни измами в страната е неутрализиранаВ резултат на съвместните действия, проведени на 30 март, в частен дом в гр. Дългопол, в момент на извършване на измама, криминалистите задържали тримата жители на Ветово –  В.Н. /20 г./, Н.Г. /30г./ и А.Г. /34г./. 

При задържането, единият от тях хвърлил в горяща отоплителна печка използвания от него мобилен телефон.  Същия ден в Бургас бил заловен и куриерът им – И.Т. /26г./, нает от групата да се среща с потърпевшите и да получава предварително уговорените суми.

Акцията е реализирана след проведено продължително разследване по множество сигнали. В хода на процесуално-следствените действия от частни адреси в Дългопол, Бургас и Ветово са иззети 11 мобилни телефона и голям брой сим-карти, които престъпната група използвала. Намерени са още газов пистолет, тефтер с адреси и описани суми, 4780 лв. и 30 евро – получени в рамките само на три дни /26-29 март/ от измамени  казанлъчани.

Сценарият, по който престъпната група действала бил познатият – “спешна операция на близък”. Жертвите били произволно избирани на стационарни телефони, докато попаднели на по-податливи и доверчиви хора, които разпознавали в плачещия глас /най-често женски/, гласът на свой роднина и несъзнателно произнасяли неговото име.  Веднага след това разговорът се поемал от мъж, който се представял за лекар, а при последните случаи дори за “професор”, и обяснявал, че назованият родственик е в болница, пострадал е при пътна злополука, падане от автобус или друг инцидент, изпитва силна болка и са му дадени медикаменти. Мнимият медик заявявал, че  травмата е много тежка и се налага спешна операция, за да не се стигне до ампутация или трайна инвалидност. С лекота убеждавал жертвата, че е необходимо да покрие разходите – в порядъка на няколко хиляди – за транспортиране, поставяне на златен пирон или платинена шина, за избор на екип и т.н., които не се поемат от здравната каса. Следвала уговорка за срещата за предаване на парите – обикновено това ставало пред дома на жертвата, на автобусна спирка или пред обществена сграда, в т.ч. в близост до болница. В повечето случаи групата действала през деня – когато по-младите членове на семейството са на работа и останалите сами в жилището възрастни хора нямат пряк контакт с тях.

От проведените до момента оперативно-издирвателни действия са събрани данни за съпричастност на задържаните към над 50 измами на граждани от областите Стара Загора, Бургас, Хасково, Варна и Сливен.

По първоначални данни само от началото на годината “печалбата” от престъпната им дейност възлиза на над 100 000 лв. Характерна за този тип престъпления е, че те се извършват дистанционно – жертвата и посредникът нямат пряк визуален и физически контакт с основните извършители. Именно това затруднява и документирането им, обясняват от ОДМВР-Стара Загора.  Общо 37 са заявените до момента престъпления, извършени от групата. Работата по доказване на престъпната им дейност продължава.

Тримата жители на Ветово са многократно осъждани. В.Н. има шест присъди за измама, опит за измама и управление на МПС, без да притежава правоспособност. Четири пъти е осъждан като непълнолетен, в т.ч. през 2008 г. в Стара Загора за измама (пробация). Н.Г. е с  две условни присъди за измами в Разград, Русе и с. Смирненски, а А.Г. с 11- за кражби, измами и вещно укривателство. Четири от тях са условни, а 7 –  за измами, извършени  в периода 2001-2006 г.  на територията, обслужвана от ОДМВР Пловдив, Русе, Варна, Велико Търново, Сливен и др.

На четиримата задържани са повдигнати обвинения по чл. 210 от НК  и с постановление на Районна прокуратура – Казанлък са задържани за 72 часа.  Внесено е искане пред Районния съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *