Почивка в друга страна от ЕС? Не забравяйте общоевропейския номер 112! - право, счетоводство, правна информация

Почивка в друга страна от ЕС? Не забравяйте общоевропейския номер 112!

Идва периодът на лятната отпуска. Ако сте избрали друга държава членка на ЕС за своята почивка, не забравяйте номера за спешни повиквания 112, валиден за целия ЕС. Дано да нямате нужда от него, но в извънредна ситуация – знаете къде да се обадите!

Европейският номер за спешни повиквания 112 може да бъде набиран от всяка точка в 27-те страни на ЕС. Той не замества националните номера за спешни повиквания, а действа паралелно с тях. Ако сте в чужбина и искате да се обадите на полицията, бърза помощ или да сигнализирате за пътно-транспортно произшествие, не е необходимо да знаете местните номера за спешни повиквания, номерът 112 Ви е достатъчен.

В понеделник, 4 юли, Европейският Парламент ще обсъди доклад относно универсалния номер 112 , изготвен от гръцката евродепутатка Sylvana Rapti (Гърция, С & Д). В него се прави оценка на настоящата ситуация и се разглеждат някои предизвикателства, свързани с финансирането, достъпа за хора с увреждания и с управление на обажданията (срок за реакция, обаждания на чужди езици, местоположение на повикващия).

В доклада се подчертава, че услугата 112 може да бъде животоспасяваща и се изразява съжаление, че тя не е постигнала пълен потенциал. В доклада се  препоръчва използването на преводачески услуги, които могат да помогнат на хората, които не говорят езика на страната, в която те използват службите за спешна помощ и се подчертава необходимостта да се гарантира достъп до номера на хора с различни видове увреждания и на уязвимите групи от населението.

Sylvana Rapti счита, че  е необходимо да се окаже на номер 112 подкрепата, която заслужава, с цел максимална полза за живота на гражданите, в противен случай би се стигнало до лишаването му от ползата, която носи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *