Увеличение на местни данъци и такси в много общини

Увеличението на местните данъци и такси ще е в сила от началото на 2017 година и ще се усети в десетки общини. Налага се поради дупки в бюджета и местната власт прави планове да го закърпи като увеличи таксите и данъците събирани от гражданите. В случай, че общините представят такъв план, могат да разчитат и на държавата.

Очаква се най-голям скок в данъците да има в общините, които са закъсали най-много с бюджета. Според последни данни от финансовото министерство на първо място по задлъжнялост е община Сливен – почти 21 млн лева просрочия само за първите три месеца на годината. На второ място се нарежда община Перник с 15 млн лева и Кърджали, съответно с 11 млн лева.

Нови тротоарни такси в Перник ще засегнат площадките за цирк или сергиите за мартеници. Общината в Перник ще създаде синя зона, която ще е по-евтина от тази в столицата и ще увеличи детските градини и някои данъци. Данъкът при купуване на имот или кола ще се увеличи от 2% на 2,5%. За сега за другите данъци не се предвижда промяна. Таксите в детските градини ще бъдат увеличени, но при редовно посещение на градината, по-скоро те ще паднат.

Кърджали също обмисля да създаде синя зона и да вдигне данъците върху сградите.

Други общини с по-малко просрочия, като община Велико Търново, няма да опрат до държавен заем, но преосмислят данъчната политика.

Общините, които с оздравителните си планове успеят да убедят финансовото министерство, че заслужават заем, ще могат да го получат вероятно през 2017-та. Перник иска 20 милиона, 16 oт тях още до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *