В центъра на София с 30 км/ч – нов проект

Проект на Столична община предвижда от есента всички коли в центъра на София да се движат с до 30 км/ч. В него е заложена и първата в града „успокоена зона“, където ще се движат както автомобили, така и велосипеди.

„Целта е да се осигури максимална безопасност на движението на велосипедистите или осигуряване на обозначено трасе за велосипедисти чрез полагане на маркировка на пътното платно, или там, където габаритите на улицата са значително по-тесни, там велосипедистите ще се движат на пътното платно заедно с автомобилите, така нареченото споделено трасе“, заяви зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

„Успокоената зона“ ще бъде обособена между бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, ул. „Леге“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“.

Реализацията на проекта трябва да е завършена до 2018г. Успоредно с този проект ще върви и обновлението на зоната около „Графа“.

Има предложения и в Бургас да се ограничи скоростта за шофирана в града до 35 км/ч. Идеята е от февруари месец и е на местната администрация. Ще се въведе като начало в районите с концентрация на пътни инциденти.

Кметът на Бургас Димитър Николов казва, че се е стигнало до това предложение, в следствие на множество жалби на граждани, директори на училища и детски градини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *